Uspěchané popravy Ujgurů usvědčují Čínu z nespravedlivých procesů

  Článek

Trest smrti publikován 10.11.2009

Amnesty International odsuzuje popravu osmi Ujgurů a jednoho etnického Čínana, kteří byli obviněni v souvislosti s červencovými nepokoji v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Obviněným bylo odepřeno právo na spravedlivý soud a jejich spěšně nařízená poprava v ujgurském etniku ještě více prohloubí pocit nespravedlnosti, který přispěl k nedávným výbuchům násilí.

Z oznámení čínských úřadů nebylo zřejmé, kdy k popravě došlo, pouze se v něm uvádí, že se tak stalo po prozkoumání a následném potvrzení rozsudku Nejvyšším lidovým soudem. Téhož dne obvinily čínské úřady dalších dvacet lidí z trestných činů vraždy, žhářství a krádeže, kterých se měli dopustit během červencových nepokojů v Urumči.

Devět popravených bylo mezi 21 lidmi, kteří byli v říjnu souzeni v souvislosti s nepokoji. Další tři byli odsouzeni k podmínečným trestům smrti, ostatní čeká dlouholeté vězení. Procesy s obviněnými netrvaly ani jeden den. Všechny rozsudky 30. října potvrdil Nejvyšší lidový soud Ujgurské autonomní oblasti.

Amnesty International se domnívá, že možnost spravedlivého soudu velmi ztížila prohlášení vedoucích činitelů Číny komentujících nepokoje v oblasti. Například tajemník komunistické strany v Urumči v červenci na tiskové konferenci prohlásil, že „brutální zločinci budou odsouzeni k smrti“.

Obviněným bylo upřeno právo na obhájce podle vlastní volby a čínské justiční úřady v Pekingu vyvíjely na advokáty specializované na lidská práva nátlak, aby nepřijali případy obviněných. Konání procesů nebylo veřejně oznámeno a u soudu nebyli přítomni žádní nezávislí pozorovatelé.

„Desítky dalších procesů mohou následovat, včetně možných rozsudků smrti, protože čínské úřady zatkly v souvislosti s nepokoji velké množství lidí. Vláda Číny musí zajistit, aby soudní řízení proběhla transparentně, v souladu s mezinárodními standardy a bez postihu trestu smrti,“ uvedla zástupkyně ředitele programu AI na Asii a Pacifik, Rosean Rife.

DALŠÍ INFORMACE:


Začátkem července byly v Ujgurské autonomní oblasti v západní Číně násilně potlačeny protesty Ujgurů proti diskriminující státní politice Číny. Podle dostupných zpráv při nich zemřelo 156 lidí a více než 800 utrpělo zranění, dalších několik set bylo zadrženo.

Amnesty International vyzvala úřady v Urumči k okamžitému a nezávislému vyšetření všech úmrtí a propuštění všech zadržovaných, kteří pouze pokojně vyjadřovali své názory a nedopustili se násilností.

Ujgurové jsou v Číně od osmdesátých let minulého století vystaveni systematickému porušování lidských práv, které zahrnuje svévolné věznění, držení v samovazbě a také přísné omezení náboženské svobody a nabourávání etnické identity. Ujgurům jsou upírána i kulturní a sociální práva.

Čínská vládní politika, která mimo jiné omezuje použití ujgurského jazyka a podporuje migraci etnických Číňanů do Ujgurské autonomní oblasti, vede k etnickému napětí a frustraci na straně Ujgurů.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...