Světový den proti trestu smrti – zastavte popravy nezletilých

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 9.10.2009

Je vám 17 let, hlavu máte plnou snů a celý život před sebou. Jenže skončíte v rukou kata. Nesmysl? V Íránu realita. Jako jedna z mála zemí na světě totiž stále popravuje nezletilé pachatele. 10. říjen byl vyhlášen Světovým dnem proti trestu smrti. Letos je jeho poselství zaměřeno ke zrušení trestu smrti pro nezletilé pachatele nebo ty, kteří trestný čin spáchali ve věku mladším 18 let.

Přestože takovou praxi zakazuje Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, Americká úmluva o lidských právech i Úmluva o právech dítěte, několik zemí děti dál popravuje.

V roce 2007 bylo popraveno celkem 10 nezletilých: osm v Íránu, jeden v Saúdské Arábii a jeden v Jemenu. V roce 2008 skončilo podle zpráv Amnesty International na popravišti v Íránu nejméně 8 nezletilých a dalších nejméně 140 mladistvých čekalo na svůj ortel v celách smrti. Za první pololetí roku 2009 zemřelo rozhodnutím úřadů nejméně 5 dětí: tři v Íránu a dvě v Saúdské Arábii. V současnosti čekají v Súdánu na rozsudek čtyři sedmnáctiletí chlapci, kteří se údajně účastnili loňských povstaleckých útoků v Chartúmu. Hrozí jim trest smrti, který byl z podobných důvodů proveden už v případě jednoho sedmnáctiletého a dalšího údajně 16letého.

Letos v květnu byla oběšena 22letá íránská dívka Delaria Darabí za zločin, který údajně spáchala ve věku 17 let. Místní úřady ignorovaly dvouměsíční pozastavení popravy, které nařídil Nejvyšší soudce, a dva týdny před jeho vypršením dívku popravily. „Maminko, vidím před očima katovu oprátku. Zachraňte mě,“ řekla prý Delaria v den popravy v posledním telefonátu rodičům.

Delaria Darabí byla odsouzena za vraždu svého příbuzného, které se měla dopustit v roce 2003. Nejdříve se k činu doznala, aby před smrtí zachránila svého milence. Později však přiznání odvolala. Soudce během procesu odmítl vzít v úvahu nové důkazy, které měly podle jejího právníka prokázat Delariinu nevinu.

Dejte najevo, že s popravami mladistvých nesouhlasíte. Vyzvěte ajatolláha Sajída Aliho Chameneího, aby zrušil trest smrti pro nezletilé pachatele.

DOPIS POSÍLEJTE NA ADRESU:


Ayatollah Sayed Ali Khamenei, The Office of the Supreme Leader, Islamic Republic Street - Shahid Keshvar Doust Street, Tehran, ISLAMIC REPUBLIC OF IRAN
Email: info@leader.ir
(Do předmětu pište: FAO Ayatollah Khamenei)

DOPIS V ANGLICKÉM ZNĚNÍ:


Your Excellency,

I am writing to you to express my deep concern about the imposition of the death penalty for child offenders in Iran. At the current time, at least 130 child offenders are reportedly facing the death penalty in Iran. Iran is the only country in the world known to have executed a child offender in 2008.

I am especially disappointed that, even though a statement issued by your government on October 16, 2008, appeared to announce a moratorium on the execution of all child offenders, a second statement issued on October 18 clarified that the moratorium would not apply to those sentenced to qesas or retribution.

Iran is a state party to the International Covenant on Civil and Political Rights which states in Article 6 that, “Sentence of death shall not be imposed for crimes committed by persons below eighteen years of age.” The Convention on the Rights of the Child, to which Iran is also a state party, states in Article 37 that, “Neither capital punishment nor life imprisonment without the possibility of release shall be imposed for offenses committed by persons below eighteen years of age.” On September 2, 2008, the United Nations High Commissioner for Human Rights called on Iran to end juvenile executions.

I urge you to overturn the death sentences of all child offenders in Iran and to implement a moratorium on all executions of those convicted of crimes committed before they were 18 years of age, including those who were sentenced to qesas.

Thank you very much for your attention to this matter.

Sincerely,

DOPIS V ČESKÉM ZNĚNÍ:


Vaše Excelence,

píši Vám, abych vyjádřil/a své hluboké znepokojení nad trestáním nezletilých pachatelů v Íránu exekucí. V současné době čeká v cele smrti ve Vaší zemi údajně nejméně 130 mladistvých pachatelů. Írán je jedinou zemí na světě, která v roce 2008 popravila člověka mladšího 18 let.

Jsem velmi zklamán/a z toho, že ačkoliv vládní nařízení z 16. října 2008 vyhlásilo moratorium na exekuce všech nezletilých pachatelů trestných činů, dalším nařízením z 18. října z něj byli vyloučeni lidé, kteří byli odsouzeni k odplatě ze strany rodiny oběti trestného činu (tzv. quesas), případně vyplacení (krvavé peníze).

Írán je smluvní stranou Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, který v článku 6 stanoví, že „trest smrti nesmí být uplatněn u zločinů spáchaných osobami mladšími 18 let.“ Úmluva o právech dítěte, k níž se Írán rovněž přihlásil, stanoví v článku 37, že „trestné činy spáchané osobami mladšími 18 let nesmí být trestány popravou nebo doživotním vězením bez možnosti dřívějšího propuštění.“ Vysoký komisař OSN pro lidská práva 2. září 2008 vyzval Írán, aby ukončil popravy nezletilých i těch, kteří se trestného činu dopustili před dosažením plnoletosti.

Žádám Vás, abyste se zasadil o zrušení trestu smrti pro všechny nezletilé pachatele v Íránu a vydal moratorium na popravy pro všechny, kteří byli z trestných činů usvědčeni před dosažením 18. roku věku, včetně těch, kteří byli odsouzeni k odplatě ze strany rodiny oběti trestného činu.

Děkuji Vám, že této záležitosti budete věnovat pozornost.

S pozdravem

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...