Honduras: protesty provází policejní násilí a masové zatýkání

Od červnového převratu v Hondurasu prudce vzrostlo policejní násilí, masové zatýkání demonstrantů a zastrašování obránců lidských práv. Amnesty International varuje, že zemi hrozí další nepokoje a porušování základních práv.

Během demonstrací na podporu svrženého prezidenta Manuela Zelayi, který se ukrývá na brazilské ambasádě v Tegucigalpě, užívá policie vůči účastníkům protestů nepřiměřené násilí a v hlavním městě zatkla několik set lidí. Podobné scény a porušování lidských práv se podle dostupných zpráv odehrávají po celé zemi.Podle informací Amnesty International zapálila v pondělí ráno skupina asi 15 lidí budovu významné organizace bojující za lidská práva COFADEH. Uvnitř bylo v té době asi 100 lidí, včetně žen a dětí. „Situace v Hondurasu je alarmující. Útoky na obránce lidských práv, pozastavení vydávání novin, policejní násilí vůči demonstrantům a množící se zprávy o masovém zatýkání svědčí o tom, že lidská práva a vláda zákona jsou v Hondurasu ve vážném ohrožení,“ říká ředitelka programu AI pro Jižní Ameriku Susan Lee. Amnesty International zdokumentovala v době od červného převratu případy omezení svobody projevu, včetně ukončení činnosti médií, konfiskace jejich zařízení a fyzické napadání novinářů a kameramanů, kteří informují o událostech v zemi. Například radio Globo a televizní stanice 36 byly v pondělí odstřiženy od dodávek elektřiny a jejich vysílání bylo opakovaně přerušováno.

Další informace:

Obavy o porušování lidských práv vzrostly po červnovém svržení demokraticky zvoleného prezidenta José Manuela Zelayi, kterého za podpory armády donutila opustit zemi skupina politiků v čele s bývalým vůdcem Národního kongresu a nyní prozatímním vůdcem státu Robertem Michelettim. Od převratu se v zemi množí potyčky protestujících občanů s příslušníky policie a armády. Během protestů byli zastřeleni nejméně dva lidé, údajně členy ozbrojených složek. Prezident Zelaya se do země vrátil v pondělí 21. září a v současnosti se ukrývá v sídle brazilského velvyslanectví v hlavním městě Hondurasu, Tegucigalpě.

13.3.2019

18. 3. v 11:00: Předávka petice - přijďte před íránskou ambasádu!

Petici za Nasrín předáme v pondělí 18. března osobně v 11 hodin. Připomeneme si nejenom 33 let, které by měla Nasrín odsedět ve vězení ale i neuvěřitelných 148 ran bičem.

13.3.2019

Lidovky.cz ke Dni Tibetu před čínskou ambasádou

11.3.2019

Báseň opravdu není zločin - Abdirahman Ibrahim Adan je volný!

Abdirahman Ibrahim Adan, třicetiletý básník ze Somalilandu zadržený kvůli básni kritizující vládu, je na svobodě.

8.3.2019

Google: Plány na Dragonfly dál podkopávají důvěru uživatelů

Technologický gigant pořád mlží okolo vývoje cenzurovaného vyhledavače pro Čínu.