Honduras: protesty provází policejní násilí a masové zatýkání

Od červnového převratu v Hondurasu prudce vzrostlo policejní násilí, masové zatýkání demonstrantů a zastrašování obránců lidských práv. Amnesty International varuje, že zemi hrozí další nepokoje a porušování základních práv.

Během demonstrací na podporu svrženého prezidenta Manuela Zelayi, který se ukrývá na brazilské ambasádě v Tegucigalpě, užívá policie vůči účastníkům protestů nepřiměřené násilí a v hlavním městě zatkla několik set lidí. Podobné scény a porušování lidských práv se podle dostupných zpráv odehrávají po celé zemi.Podle informací Amnesty International zapálila v pondělí ráno skupina asi 15 lidí budovu významné organizace bojující za lidská práva COFADEH. Uvnitř bylo v té době asi 100 lidí, včetně žen a dětí. „Situace v Hondurasu je alarmující. Útoky na obránce lidských práv, pozastavení vydávání novin, policejní násilí vůči demonstrantům a množící se zprávy o masovém zatýkání svědčí o tom, že lidská práva a vláda zákona jsou v Hondurasu ve vážném ohrožení,“ říká ředitelka programu AI pro Jižní Ameriku Susan Lee. Amnesty International zdokumentovala v době od červného převratu případy omezení svobody projevu, včetně ukončení činnosti médií, konfiskace jejich zařízení a fyzické napadání novinářů a kameramanů, kteří informují o událostech v zemi. Například radio Globo a televizní stanice 36 byly v pondělí odstřiženy od dodávek elektřiny a jejich vysílání bylo opakovaně přerušováno.

Další informace:

Obavy o porušování lidských práv vzrostly po červnovém svržení demokraticky zvoleného prezidenta José Manuela Zelayi, kterého za podpory armády donutila opustit zemi skupina politiků v čele s bývalým vůdcem Národního kongresu a nyní prozatímním vůdcem státu Robertem Michelettim. Od převratu se v zemi množí potyčky protestujících občanů s příslušníky policie a armády. Během protestů byli zastřeleni nejméně dva lidé, údajně členy ozbrojených složek. Prezident Zelaya se do země vrátil v pondělí 21. září a v současnosti se ukrývá v sídle brazilského velvyslanectví v hlavním městě Hondurasu, Tegucigalpě.

1.10.2018

Írán: Úřady záměrně hazardují se zdravím vězněného aktivisty s rakovinou

Íránské úřady mučí Arashe Sadeghiho, uvězněného ochránce lidských práv, který má rakovinu - záměrně mu odpírají specializovanou lékařskou péči, kterou podle odborníků zoufale potřebuje.

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

26.9.2018

Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.

25.9.2018

Rusko: Lídr opozice znovu zatčen pár minut po propuštění z vazby. Vyzýval k pokojným protestům.

Amnesty žádá okamžité propuštění Alexeje Navalného.