Honduras: protesty provází policejní násilí a masové zatýkání

Od červnového převratu v Hondurasu prudce vzrostlo policejní násilí, masové zatýkání demonstrantů a zastrašování obránců lidských práv. Amnesty International varuje, že zemi hrozí další nepokoje a porušování základních práv.

Během demonstrací na podporu svrženého prezidenta Manuela Zelayi, který se ukrývá na brazilské ambasádě v Tegucigalpě, užívá policie vůči účastníkům protestů nepřiměřené násilí a v hlavním městě zatkla několik set lidí. Podobné scény a porušování lidských práv se podle dostupných zpráv odehrávají po celé zemi.Podle informací Amnesty International zapálila v pondělí ráno skupina asi 15 lidí budovu významné organizace bojující za lidská práva COFADEH. Uvnitř bylo v té době asi 100 lidí, včetně žen a dětí. „Situace v Hondurasu je alarmující. Útoky na obránce lidských práv, pozastavení vydávání novin, policejní násilí vůči demonstrantům a množící se zprávy o masovém zatýkání svědčí o tom, že lidská práva a vláda zákona jsou v Hondurasu ve vážném ohrožení,“ říká ředitelka programu AI pro Jižní Ameriku Susan Lee. Amnesty International zdokumentovala v době od červného převratu případy omezení svobody projevu, včetně ukončení činnosti médií, konfiskace jejich zařízení a fyzické napadání novinářů a kameramanů, kteří informují o událostech v zemi. Například radio Globo a televizní stanice 36 byly v pondělí odstřiženy od dodávek elektřiny a jejich vysílání bylo opakovaně přerušováno.

Další informace:

Obavy o porušování lidských práv vzrostly po červnovém svržení demokraticky zvoleného prezidenta José Manuela Zelayi, kterého za podpory armády donutila opustit zemi skupina politiků v čele s bývalým vůdcem Národního kongresu a nyní prozatímním vůdcem státu Robertem Michelettim. Od převratu se v zemi množí potyčky protestujících občanů s příslušníky policie a armády. Během protestů byli zastřeleni nejméně dva lidé, údajně členy ozbrojených složek. Prezident Zelaya se do země vrátil v pondělí 21. září a v současnosti se ukrývá v sídle brazilského velvyslanectví v hlavním městě Hondurasu, Tegucigalpě.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!

8.12.2017

Ali Feruz dostal pokutu, zadržení trvá

Ruské úřady nadále drží Aliho Feruze v detenci. navíc dostal pokutu ve výši 85 dolarů

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

6.12.2017

Násilné represe po volbách

Nejméně 13 lidí bylo údajně zabito, deset zadrženo a další zraněni v důsledku násilného potlačení protestů vyvolaných prezidentskými volbami v Hondurasu dne 26. listopadu. Z