Honduras: protesty provází policejní násilí a masové zatýkání

Od červnového převratu v Hondurasu prudce vzrostlo policejní násilí, masové zatýkání demonstrantů a zastrašování obránců lidských práv. Amnesty International varuje, že zemi hrozí další nepokoje a porušování základních práv.

Během demonstrací na podporu svrženého prezidenta Manuela Zelayi, který se ukrývá na brazilské ambasádě v Tegucigalpě, užívá policie vůči účastníkům protestů nepřiměřené násilí a v hlavním městě zatkla několik set lidí. Podobné scény a porušování lidských práv se podle dostupných zpráv odehrávají po celé zemi.Podle informací Amnesty International zapálila v pondělí ráno skupina asi 15 lidí budovu významné organizace bojující za lidská práva COFADEH. Uvnitř bylo v té době asi 100 lidí, včetně žen a dětí. „Situace v Hondurasu je alarmující. Útoky na obránce lidských práv, pozastavení vydávání novin, policejní násilí vůči demonstrantům a množící se zprávy o masovém zatýkání svědčí o tom, že lidská práva a vláda zákona jsou v Hondurasu ve vážném ohrožení,“ říká ředitelka programu AI pro Jižní Ameriku Susan Lee. Amnesty International zdokumentovala v době od červného převratu případy omezení svobody projevu, včetně ukončení činnosti médií, konfiskace jejich zařízení a fyzické napadání novinářů a kameramanů, kteří informují o událostech v zemi. Například radio Globo a televizní stanice 36 byly v pondělí odstřiženy od dodávek elektřiny a jejich vysílání bylo opakovaně přerušováno.

Další informace:

Obavy o porušování lidských práv vzrostly po červnovém svržení demokraticky zvoleného prezidenta José Manuela Zelayi, kterého za podpory armády donutila opustit zemi skupina politiků v čele s bývalým vůdcem Národního kongresu a nyní prozatímním vůdcem státu Robertem Michelettim. Od převratu se v zemi množí potyčky protestujících občanů s příslušníky policie a armády. Během protestů byli zastřeleni nejméně dva lidé, údajně členy ozbrojených složek. Prezident Zelaya se do země vrátil v pondělí 21. září a v současnosti se ukrývá v sídle brazilského velvyslanectví v hlavním městě Hondurasu, Tegucigalpě.

3.7.2018

Paní Kozáková nám bude všem chybět!

3.7.2018

Vietnam: úřady musejí ochránit aktivisty před útoky skupin kriminálníků

Úřady ve městě Di Linh musejí neprodleně zavést potřebná opatření k zajištění bezpečí pro aktivistku obhajující práva dělníků Do Thi Minh Hanh poté, co skupina kriminálníků vybavená kameny napadla během dvou minulých týdnů třikrát její rodinu, prohlásila organizace Amnesty International.

2.7.2018

Sukně nahoru?! Glosa k MS ve fotbale v Rusku

25.6.2018

Polsko: Pokojní demonstranti vzdorují stupňujícím se útokům na svobodu shromažďování

Navzdory eskalujícím zásahům proti pokojnému protestování lidé v Polsku nadále vycházejí do ulic a statečně demonstrují proti zneužívání svých práv.