Teherán by měl k procesu s demonstranty pustit zahraniční pozorovatele

Íránské úřady by k procesu s účastníky povolebních demonstrací měly pustit zahraniční pozorovatele. Právě k tomu dnes vyzývá Amnesty International.

Její aktivisté na happeningu symbolicky „zametou“ chodník před íránskou ambasádou v Praze, který bude popsán jmény vězněných a souzených demonstrantů. Upozorní tak, že problém lidských práv v Íránu není možné zamést pod koberec. Happening proběhne 13. 8. od 18:00 před Velvyslanectvím Íránské islámské republiky (Na Zátorce 18, Praha 6).Aktivisté ukončí sérii dvaceti dní, v jejichž průběhu lidé psali jména vězňů na chodník a žádali jejich propuštění. Jména však na chodníku dlouho nezůstávala. Brzy po napsání je vždy buď odstranily mycí vozy, nebo umyli pracovníci ambasády.Represe v Íránu neustává, proto je třeba, aby nedošlo k oslabení mezinárodní pozornosti. „Proces před revolučním soudem působí především jako divadlo, které má ospravedlnit brutální zásah vůči demonstrantům. Je proto důležité, aby proběhl za přítomnosti mezinárodních pozorovatelů,“ prohlásila kampaňová koordinátorka AI Lenka Pitronová.Amnesty International požádala, aby k procesu před revolučním soudem v Teheránu mohla vyslat svého pozorovatele. Na žádost však neobdržela žádnou odpověď.Záznam z procesu mezitím odvysílala íránská státní televize. Někteří obvinění se ve snímku „doznávají“ k účasti na protestech. To zvýšilo obavy, že jsou vystaveni mučení a vypovídají před soudem pod silným nátlakem. Informace, že ve věznicích dochází k mučení, mezitím potvrdila důvěryhodná svědectví. Množství případů se mělo odehrát ve věznici Kahrízak. Její uzavření nařídil 29. července duchovní vůdce Alí Chamenejí, který uznal, že v ní docházelo k excesům. Podle informací Amnesty International byla věznice dějištěm velkého utrpení. Vězni byli drženi v přelidněných celách, v kterých panovaly zoufalé hygienické podmínky. Kromě častého bití mělo docházet i ke znásilňování.„Nové zprávy o bezpráví dostáváme z Íránu každý den. Zdá se, že brutální síla, která byla nasazena proti demonstrantům v ulicích, je nyní uplatňována za zdmi věznic,“ upozornila Lenka Pitronová.

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

17.5.2017

Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

14.5.2017

Přátelé Petra Jaška jsou volní!

Hassan a Abdulmon, souzení v procesu s Petrem Jaškem v Súdánu, jsou od čtvrtka 11. 5. taky volní!

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.