Saúdská Arábie: Protiteroristická opatření způsobují bezpráví

Úřady v Saúdské Arábii po útocích na New York z 11. září 2001 přijaly tvrdá protiteroristická opatření, která prohloubila dlouholeté lidskoprávní problémy v zemi. Boj proti terorismu tak úřadům slouží jako záminka k porušování lidských práv.

V zemi již desítky let dochází k svévolnému zatýkání. Vězni držení z politických a bezpečnostních důvodů často nemají přístup k právníkům ani soudům. Od roku 2001 počet těchto případů vzrostl ze stovek na tisíce. V letech 2003-2007 bylo podle oficiálních zdrojů zatčeno z bezpečnostních důvodů na 9 000 podezřelých.Tisíce lidí byly zatčeny potají, stovky dalších mají být souzeny v neveřejných procesech, v kterých jim může hrozit i trest smrti. K vynucení doznání používají vyšetřovatelé mučení a násilí včetně bití, kopání a zavěšování ke stropu, použití elektrických šoků či odpírání spánku. Úřady také vynášejí tresty bičování, rozsudky mohou znít až na tisíce ran.„Nepřiměřená protiteroristická opatření prudce zhoršila již tak špatný stav lidských práv v zemi,“ uvedl Malcom Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Mezi tisícovkami zadržovaných jsou i vězni svědomí – lidé zbavení svobody jen pro kritiku vládní politiky. Velká část ze zadržených je však podezřívána z podpory islamistických skupin, které mají na svědomí teroristické útoky.„Bezpráví probíhá v podstatě nepozorovaně. Vězni nemají představu, co se s nimi stane. Většina je roky zadržována bez kontaktu s okolním světem a nemá přistup k právníkům ani soudům.“Protiteroristická opatření zavedená po roce 2001 zvrátila pozitivní reformy, které saúdskoarabské úřady v předchozích letech alespoň v částečné míře provedly. To, spolu s tvrdou represí všech forem disentu, vede k tomu, že v zemi zcela chybí ochrana lidských práv a svobod.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.

31.5.2016

iDnes: USA přestaly dodávat kazetové bomby do Saúdské Arábie.