Saúdská Arábie: Protiteroristická opatření způsobují bezpráví

Úřady v Saúdské Arábii po útocích na New York z 11. září 2001 přijaly tvrdá protiteroristická opatření, která prohloubila dlouholeté lidskoprávní problémy v zemi. Boj proti terorismu tak úřadům slouží jako záminka k porušování lidských práv.

V zemi již desítky let dochází k svévolnému zatýkání. Vězni držení z politických a bezpečnostních důvodů často nemají přístup k právníkům ani soudům. Od roku 2001 počet těchto případů vzrostl ze stovek na tisíce. V letech 2003-2007 bylo podle oficiálních zdrojů zatčeno z bezpečnostních důvodů na 9 000 podezřelých.Tisíce lidí byly zatčeny potají, stovky dalších mají být souzeny v neveřejných procesech, v kterých jim může hrozit i trest smrti. K vynucení doznání používají vyšetřovatelé mučení a násilí včetně bití, kopání a zavěšování ke stropu, použití elektrických šoků či odpírání spánku. Úřady také vynášejí tresty bičování, rozsudky mohou znít až na tisíce ran.„Nepřiměřená protiteroristická opatření prudce zhoršila již tak špatný stav lidských práv v zemi,“ uvedl Malcom Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Mezi tisícovkami zadržovaných jsou i vězni svědomí – lidé zbavení svobody jen pro kritiku vládní politiky. Velká část ze zadržených je však podezřívána z podpory islamistických skupin, které mají na svědomí teroristické útoky.„Bezpráví probíhá v podstatě nepozorovaně. Vězni nemají představu, co se s nimi stane. Většina je roky zadržována bez kontaktu s okolním světem a nemá přistup k právníkům ani soudům.“Protiteroristická opatření zavedená po roce 2001 zvrátila pozitivní reformy, které saúdskoarabské úřady v předchozích letech alespoň v částečné míře provedly. To, spolu s tvrdou represí všech forem disentu, vede k tomu, že v zemi zcela chybí ochrana lidských práv a svobod.

7.5.2018

Vazba znovu prodloužena...

27.4.2018

Mahadine je volný!

26.4.2018

Turecko a klima strachu: Tvrdé zákroky vlády dusí občanskou společnost

Vytrvalý a eskalující tlak omezil práci obránců lidských práv a zanechal většinu společnosti ve stavu neustálého strachu.

26.4.2018

Represe proti disentu mají nevyhnutelně neblahý dopad na svobodu projevu

Právnička a obhájkyně lidských práv Eren Keskin, který čelí až 140 různým obviněním za své nenásilné aktivity uvedla: „Snažím se, abych i přes všechna obvinění dál vyjadřovala své názory svobodně, ale jsem si také vědoma, že dvakrát přemýšlím, než něco řeknu nebo napíšu."