Saúdská Arábie: Protiteroristická opatření způsobují bezpráví

Úřady v Saúdské Arábii po útocích na New York z 11. září 2001 přijaly tvrdá protiteroristická opatření, která prohloubila dlouholeté lidskoprávní problémy v zemi. Boj proti terorismu tak úřadům slouží jako záminka k porušování lidských práv.

V zemi již desítky let dochází k svévolnému zatýkání. Vězni držení z politických a bezpečnostních důvodů často nemají přístup k právníkům ani soudům. Od roku 2001 počet těchto případů vzrostl ze stovek na tisíce. V letech 2003-2007 bylo podle oficiálních zdrojů zatčeno z bezpečnostních důvodů na 9 000 podezřelých.Tisíce lidí byly zatčeny potají, stovky dalších mají být souzeny v neveřejných procesech, v kterých jim může hrozit i trest smrti. K vynucení doznání používají vyšetřovatelé mučení a násilí včetně bití, kopání a zavěšování ke stropu, použití elektrických šoků či odpírání spánku. Úřady také vynášejí tresty bičování, rozsudky mohou znít až na tisíce ran.„Nepřiměřená protiteroristická opatření prudce zhoršila již tak špatný stav lidských práv v zemi,“ uvedl Malcom Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Mezi tisícovkami zadržovaných jsou i vězni svědomí – lidé zbavení svobody jen pro kritiku vládní politiky. Velká část ze zadržených je však podezřívána z podpory islamistických skupin, které mají na svědomí teroristické útoky.„Bezpráví probíhá v podstatě nepozorovaně. Vězni nemají představu, co se s nimi stane. Většina je roky zadržována bez kontaktu s okolním světem a nemá přistup k právníkům ani soudům.“Protiteroristická opatření zavedená po roce 2001 zvrátila pozitivní reformy, které saúdskoarabské úřady v předchozích letech alespoň v částečné míře provedly. To, spolu s tvrdou represí všech forem disentu, vede k tomu, že v zemi zcela chybí ochrana lidských práv a svobod.

5.2.2018

Thajsko: Ukončete eskalující zásahy proti poklidným protestům

Devět aktivistů - včetně prvního člověka zatčeného za protestování po vojenském převratu v roce 2014 - čelí trestnímu řízení.

1.2.2018

Turecko: Taner Kiliç byl oficiálně volný jen pár hodin!

Tanera nakonec navzdory rozhodnutí soudu 31. ledna nepropustili z vězení. Dál za ním stojí víc než milion lidí ze 194 zemí.

1.2.2018

Deník o falešném propuštění Tanera Kilice

25.1.2018

Amnesty International ČR na kraji dospělosti

Letos prvního ledna jsem slavil nejen já, ale i celá česká Amnesty. Od začátku roku jsme se stali nezávislí na podpoře z jiných zemí.