Saúdská Arábie: Protiteroristická opatření způsobují bezpráví

Úřady v Saúdské Arábii po útocích na New York z 11. září 2001 přijaly tvrdá protiteroristická opatření, která prohloubila dlouholeté lidskoprávní problémy v zemi. Boj proti terorismu tak úřadům slouží jako záminka k porušování lidských práv.

V zemi již desítky let dochází k svévolnému zatýkání. Vězni držení z politických a bezpečnostních důvodů často nemají přístup k právníkům ani soudům. Od roku 2001 počet těchto případů vzrostl ze stovek na tisíce. V letech 2003-2007 bylo podle oficiálních zdrojů zatčeno z bezpečnostních důvodů na 9 000 podezřelých.Tisíce lidí byly zatčeny potají, stovky dalších mají být souzeny v neveřejných procesech, v kterých jim může hrozit i trest smrti. K vynucení doznání používají vyšetřovatelé mučení a násilí včetně bití, kopání a zavěšování ke stropu, použití elektrických šoků či odpírání spánku. Úřady také vynášejí tresty bičování, rozsudky mohou znít až na tisíce ran.„Nepřiměřená protiteroristická opatření prudce zhoršila již tak špatný stav lidských práv v zemi,“ uvedl Malcom Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Mezi tisícovkami zadržovaných jsou i vězni svědomí – lidé zbavení svobody jen pro kritiku vládní politiky. Velká část ze zadržených je však podezřívána z podpory islamistických skupin, které mají na svědomí teroristické útoky.„Bezpráví probíhá v podstatě nepozorovaně. Vězni nemají představu, co se s nimi stane. Většina je roky zadržována bez kontaktu s okolním světem a nemá přistup k právníkům ani soudům.“Protiteroristická opatření zavedená po roce 2001 zvrátila pozitivní reformy, které saúdskoarabské úřady v předchozích letech alespoň v částečné míře provedly. To, spolu s tvrdou represí všech forem disentu, vede k tomu, že v zemi zcela chybí ochrana lidských práv a svobod.

18.2.2019

Amnesty Hlas pro Tibet

15.2.2019

Dobrá zpráva: Případ polských žen se bude znovu vyšetřovat

Varšavský soud nařídil, aby bylo obnoveno vyšetřování se 14 polskými ženami.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině