Saúdská Arábie: Protiteroristická opatření způsobují bezpráví

Úřady v Saúdské Arábii po útocích na New York z 11. září 2001 přijaly tvrdá protiteroristická opatření, která prohloubila dlouholeté lidskoprávní problémy v zemi. Boj proti terorismu tak úřadům slouží jako záminka k porušování lidských práv.

V zemi již desítky let dochází k svévolnému zatýkání. Vězni držení z politických a bezpečnostních důvodů často nemají přístup k právníkům ani soudům. Od roku 2001 počet těchto případů vzrostl ze stovek na tisíce. V letech 2003-2007 bylo podle oficiálních zdrojů zatčeno z bezpečnostních důvodů na 9 000 podezřelých.Tisíce lidí byly zatčeny potají, stovky dalších mají být souzeny v neveřejných procesech, v kterých jim může hrozit i trest smrti. K vynucení doznání používají vyšetřovatelé mučení a násilí včetně bití, kopání a zavěšování ke stropu, použití elektrických šoků či odpírání spánku. Úřady také vynášejí tresty bičování, rozsudky mohou znít až na tisíce ran.„Nepřiměřená protiteroristická opatření prudce zhoršila již tak špatný stav lidských práv v zemi,“ uvedl Malcom Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Mezi tisícovkami zadržovaných jsou i vězni svědomí – lidé zbavení svobody jen pro kritiku vládní politiky. Velká část ze zadržených je však podezřívána z podpory islamistických skupin, které mají na svědomí teroristické útoky.„Bezpráví probíhá v podstatě nepozorovaně. Vězni nemají představu, co se s nimi stane. Většina je roky zadržována bez kontaktu s okolním světem a nemá přistup k právníkům ani soudům.“Protiteroristická opatření zavedená po roce 2001 zvrátila pozitivní reformy, které saúdskoarabské úřady v předchozích letech alespoň v částečné míře provedly. To, spolu s tvrdou represí všech forem disentu, vede k tomu, že v zemi zcela chybí ochrana lidských práv a svobod.

8.12.2017

Ali Feruz dostal pokutu, zadržení trvá

Ruské úřady nadále drží Aliho Feruze v detenci. navíc dostal pokutu ve výši 85 dolarů

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

6.12.2017

Násilné represe po volbách

Nejméně 13 lidí bylo údajně zabito, deset zadrženo a další zraněni v důsledku násilného potlačení protestů vyvolaných prezidentskými volbami v Hondurasu dne 26. listopadu. Z

22.11.2017