Čína: Represe se šíří i mimo Sin-ťiang

Článek

Trest smrti publikován 10.7.2009

Amnesty International je znepokojena výrokem, který pronesl Li Č', představitel komunistické strany v Urumči. Ten podle státních médií v reakci na protesty v Sin-ťiangu uvedl, že „brutální zločinci budou odsouzeni k trestu smrti“.

Podle Amnesty International tím ignoruje nezávislost soudů. Čínské úřady navíc rozšiřují represivní opatření i do dalších částí země. „O výši trestu mohou rozhodovat pouze soudy. Výzva k udělení nejvyššího trestu z úst stranického šéfa představuje pohrdání nezávislostí soudů,“ uvedla Roseann Rifeová z Amnesty International.Také čínský prezident Chu Ťin-tchao pohrozil tvrdým trestem lidem, kteří se do protestů zapojili. Podle Amnesty International přitom opomíjí příčinu nepokojů, kterou je dlouhodobé porušování lidských práv Ujgurů.„Čínské úřady by měly násilnosti spravedlivě a transparentně vyšetřit. Musí také začít věnovat pozornost tíživým podmínkám, v kterých mnozí Ujguři žijí.“Amnesty International získala od svých zdrojů v Číně informace, že v souvislosti s protesty dochází i v dalších částech země k zastrašování. Soudní úřady v Pekingu varovaly řadu právníků, aby nezastupovali případy týkající se protestů. Amnesty International je znepokojena informacemi o postihu Ilchama Tohtiho, profesora ekonomie a editora ujgurských stránek www.uighurbiz.cn. Pekingská policie jej zadržela 8. července brzy ráno, od té doby o něm nejsou známy bližší informace.Amnesty International plně uznává povinnost čínských úřadů zajistit bezpečí v zemi. Bezpečnostní složky přitom ale nesmí použít nepřiměřené síly.

Další informace:

Ujgurové jsou v Číně od osmdesátých let minulého století vystaveni systematickému porušování lidských práv, které zahrnuje svévolné věznění, držení v samovazbě a také přísné omezení náboženské svobody a nabourávání etnické identity. Ujgurům jsou upírána i kulturní a sociální práva.Čínská vládní politika, která mimo jiné omezuje použití ujgurského jazyka a podporuje migraci etnických Číňanů do Ujgurské autonomní oblasti, vede k etnickému napětí a frustraci na straně Ujgurů.

Aktuální petice

Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu