Čína: je třeba vyšetřit úmrtí při protestech

  Článek

Trest smrti publikován 6.7.2009

Včerejší protesty v Ujgurské autonomní oblasti v Číně přinesly podle dostupných zpráv 140 mrtvých a mnoho zraněných, další stovky lidí byly zadrženy. Amnesty International vyzvala úřady v Urumči, aby okamžitě provedly nezávislé vyšetřování všech úmrtí.

Podle organizace na ochranu lidských práv je také třeba okamžitě propustit zadržené, kteří pouze pokojně vyjadřovali své názory a nedopustili se násilností.

„Došlo k tragickým ztrátám na životech, je tedy nezbytné úmrtí nezávisle vyšetřit a postavit před spravedlnost zodpovědné osoby, ať jsou v řadách bezpečnostních sil nebo účastníků protestů,“ uvedla Roseann Rifeová, zástupkyně ředitele AI pro Asii a Pacifik.

Ujgurové jsou v Číně od osmdesátých let minulého století vystaveni systematickému porušování lidských práv, které zahrnuje svévolné věznění, držení v samovazbě a také přísné omezení náboženské svobody a nabourávání etnické identity. Ujgurům jsou upírána i kulturní a sociální práva.

Čínská vládní politika, která mimo jiné omezuje použití ujgurského jazyka a podporuje migraci etnických Číňanů do Ujgurské autonomní oblasti, vede k etnickému napětí a frustraci na straně Ujgurů.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...