Představitelům íránské opozice hrozí mučení

Představitelům politické opozice v Íránu, kteří byli zatčeni v souvislosti s povolebními protesty, může hrozit mučení. Amnesty International navíc vyjádřila obavu, že budou nuceni k „doznání“ před televizními kamerami. To může vyústit v nespravedlivé procesy, v kterých může být vynesen trest smrti.

„Pokud se naše obavy potvrdí, půjde o děsivou taktiku bezpečnostních složek, jak umlčet významné politiky. Zároveň to vyšle signál celé společnosti, že pokud vyjádří odlišné názory, musí čekat tvrdé důsledky,“ prohlásila Hassiba Hadj Sahraoui, zástupkyně ředitele programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.16. června byli ve svých domovech zadrženi tři vrcholní političtí vůdci: Mohsen Aminzadeh, Abdollah Ramazanadeh a Mostafa Tajzadeh. Kromě nich bylo zatčeno mnoho dalších opozičních představitelů a jejich podporovatelů. Íránské úřady uvádějí, že při povolebních protestech zemřelo osm členů milice basídž. Ta představuje dobrovolnické polovojenské uskupení mužů a žen, kteří jednají na příkaz íránských revolučních gard. Úřady o těchto úmrtích nezveřejnily žádné bližší informace. Amnesty International má obavy, že zodpovědnost za ně může být připsána právě zadrženým politikům. Těm by pak hrozil nejvyší trest.Úřady také k usvědčení demonstrantů používají doznání, která přenášejí televizní kamery. Televize přinesla výpovědi několika zatčených účastníků demonstrací, kteří tvrdili, že je „svedlo“ vysílání zahraničního rozhlasu. Je pravděpodobné, že zadržení lidé před kamerami vypovídají pod velkým nátlakem či hrozbou mučení.

2.1.2018

Tyden.cz o výzvě OSN Saúdské Arábii: Propusťte disidenty

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.