Představitelům íránské opozice hrozí mučení

Představitelům politické opozice v Íránu, kteří byli zatčeni v souvislosti s povolebními protesty, může hrozit mučení. Amnesty International navíc vyjádřila obavu, že budou nuceni k „doznání“ před televizními kamerami. To může vyústit v nespravedlivé procesy, v kterých může být vynesen trest smrti.

„Pokud se naše obavy potvrdí, půjde o děsivou taktiku bezpečnostních složek, jak umlčet významné politiky. Zároveň to vyšle signál celé společnosti, že pokud vyjádří odlišné názory, musí čekat tvrdé důsledky,“ prohlásila Hassiba Hadj Sahraoui, zástupkyně ředitele programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.16. června byli ve svých domovech zadrženi tři vrcholní političtí vůdci: Mohsen Aminzadeh, Abdollah Ramazanadeh a Mostafa Tajzadeh. Kromě nich bylo zatčeno mnoho dalších opozičních představitelů a jejich podporovatelů. Íránské úřady uvádějí, že při povolebních protestech zemřelo osm členů milice basídž. Ta představuje dobrovolnické polovojenské uskupení mužů a žen, kteří jednají na příkaz íránských revolučních gard. Úřady o těchto úmrtích nezveřejnily žádné bližší informace. Amnesty International má obavy, že zodpovědnost za ně může být připsána právě zadrženým politikům. Těm by pak hrozil nejvyší trest.Úřady také k usvědčení demonstrantů používají doznání, která přenášejí televizní kamery. Televize přinesla výpovědi několika zatčených účastníků demonstrací, kteří tvrdili, že je „svedlo“ vysílání zahraničního rozhlasu. Je pravděpodobné, že zadržení lidé před kamerami vypovídají pod velkým nátlakem či hrozbou mučení.

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.