Představitelům íránské opozice hrozí mučení

Představitelům politické opozice v Íránu, kteří byli zatčeni v souvislosti s povolebními protesty, může hrozit mučení. Amnesty International navíc vyjádřila obavu, že budou nuceni k „doznání“ před televizními kamerami. To může vyústit v nespravedlivé procesy, v kterých může být vynesen trest smrti.

„Pokud se naše obavy potvrdí, půjde o děsivou taktiku bezpečnostních složek, jak umlčet významné politiky. Zároveň to vyšle signál celé společnosti, že pokud vyjádří odlišné názory, musí čekat tvrdé důsledky,“ prohlásila Hassiba Hadj Sahraoui, zástupkyně ředitele programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.16. června byli ve svých domovech zadrženi tři vrcholní političtí vůdci: Mohsen Aminzadeh, Abdollah Ramazanadeh a Mostafa Tajzadeh. Kromě nich bylo zatčeno mnoho dalších opozičních představitelů a jejich podporovatelů. Íránské úřady uvádějí, že při povolebních protestech zemřelo osm členů milice basídž. Ta představuje dobrovolnické polovojenské uskupení mužů a žen, kteří jednají na příkaz íránských revolučních gard. Úřady o těchto úmrtích nezveřejnily žádné bližší informace. Amnesty International má obavy, že zodpovědnost za ně může být připsána právě zadrženým politikům. Těm by pak hrozil nejvyší trest.Úřady také k usvědčení demonstrantů používají doznání, která přenášejí televizní kamery. Televize přinesla výpovědi několika zatčených účastníků demonstrací, kteří tvrdili, že je „svedlo“ vysílání zahraničního rozhlasu. Je pravděpodobné, že zadržení lidé před kamerami vypovídají pod velkým nátlakem či hrozbou mučení.

4.7.2017

Hrdinové mezi námi

O odkazu zatčeného šéfa Amnesty Turecko Tanera Kiliçe.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

27.6.2017

Sinopsis k případu Siao-po

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.