Představitelům íránské opozice hrozí mučení

Představitelům politické opozice v Íránu, kteří byli zatčeni v souvislosti s povolebními protesty, může hrozit mučení. Amnesty International navíc vyjádřila obavu, že budou nuceni k „doznání“ před televizními kamerami. To může vyústit v nespravedlivé procesy, v kterých může být vynesen trest smrti.

„Pokud se naše obavy potvrdí, půjde o děsivou taktiku bezpečnostních složek, jak umlčet významné politiky. Zároveň to vyšle signál celé společnosti, že pokud vyjádří odlišné názory, musí čekat tvrdé důsledky,“ prohlásila Hassiba Hadj Sahraoui, zástupkyně ředitele programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.16. června byli ve svých domovech zadrženi tři vrcholní političtí vůdci: Mohsen Aminzadeh, Abdollah Ramazanadeh a Mostafa Tajzadeh. Kromě nich bylo zatčeno mnoho dalších opozičních představitelů a jejich podporovatelů. Íránské úřady uvádějí, že při povolebních protestech zemřelo osm členů milice basídž. Ta představuje dobrovolnické polovojenské uskupení mužů a žen, kteří jednají na příkaz íránských revolučních gard. Úřady o těchto úmrtích nezveřejnily žádné bližší informace. Amnesty International má obavy, že zodpovědnost za ně může být připsána právě zadrženým politikům. Těm by pak hrozil nejvyší trest.Úřady také k usvědčení demonstrantů používají doznání, která přenášejí televizní kamery. Televize přinesla výpovědi několika zatčených účastníků demonstrací, kteří tvrdili, že je „svedlo“ vysílání zahraničního rozhlasu. Je pravděpodobné, že zadržení lidé před kamerami vypovídají pod velkým nátlakem či hrozbou mučení.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

22.5.2018

5 let vězení pro pro Tašiho Wangčuka

Pětiletý trest odnětí svobody pro tibetského aktivistu je jasným signálem neustávajícího tlaku ze strany čínských úřadů na Tibeťany, jejichž jediným proviněním je pokojné uplatňování svých kulturních práv.

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.

16.5.2018

Aktuálně.cz: Ukrajinský režisér Sencov drží hladovku