Představitelům íránské opozice hrozí mučení

Představitelům politické opozice v Íránu, kteří byli zatčeni v souvislosti s povolebními protesty, může hrozit mučení. Amnesty International navíc vyjádřila obavu, že budou nuceni k „doznání“ před televizními kamerami. To může vyústit v nespravedlivé procesy, v kterých může být vynesen trest smrti.

„Pokud se naše obavy potvrdí, půjde o děsivou taktiku bezpečnostních složek, jak umlčet významné politiky. Zároveň to vyšle signál celé společnosti, že pokud vyjádří odlišné názory, musí čekat tvrdé důsledky,“ prohlásila Hassiba Hadj Sahraoui, zástupkyně ředitele programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.16. června byli ve svých domovech zadrženi tři vrcholní političtí vůdci: Mohsen Aminzadeh, Abdollah Ramazanadeh a Mostafa Tajzadeh. Kromě nich bylo zatčeno mnoho dalších opozičních představitelů a jejich podporovatelů. Íránské úřady uvádějí, že při povolebních protestech zemřelo osm členů milice basídž. Ta představuje dobrovolnické polovojenské uskupení mužů a žen, kteří jednají na příkaz íránských revolučních gard. Úřady o těchto úmrtích nezveřejnily žádné bližší informace. Amnesty International má obavy, že zodpovědnost za ně může být připsána právě zadrženým politikům. Těm by pak hrozil nejvyší trest.Úřady také k usvědčení demonstrantů používají doznání, která přenášejí televizní kamery. Televize přinesla výpovědi několika zatčených účastníků demonstrací, kteří tvrdili, že je „svedlo“ vysílání zahraničního rozhlasu. Je pravděpodobné, že zadržení lidé před kamerami vypovídají pod velkým nátlakem či hrozbou mučení.

26.4.2018

Turecko a klima strachu: Tvrdé zákroky vlády dusí občanskou společnost

Vytrvalý a eskalující tlak omezil práci obránců lidských práv a zanechal většinu společnosti ve stavu neustálého strachu.

21.4.2018

Česká sekce Amnesty vydává svou zprávu o činnosti.

U příležitosti Amnesty valné hromady 2018 vychází přehled o kampaních, akcích, advokační práci nebo financích české Amnesty za rok 2017 na jednom místě!

19.4.2018

TEN nebo TAHLE jsou díky Amnesty na svobodě – máme opravdu radost?

Jak se to má s dobrými zprávami v Amnesty.

17.4.2018

Blogger Druklo propuštěn, přesto případ sledujeme.

Podle zpráv, které jsme dostali, je Druklo volný, nicméně zůstává pod policejním dohledem. proto jeho případ budeme nadále sledovat.