Americké novinářky v KLDR – odsouzeny v nespravedlivém procesu

Severokorejská vláda musí podle Amnesty International bez prodlení propustit dvě americké novinářky, které byly odsouzeny k dvanácti letům vězení a nucených prací.

Laura Ling a Euna Lee, které pracovaly pro kalifornskou Current TV, byly zadrženy letos 17. března poblíž řeky Tumen, která prochází hranicí oddělující Severní Koreu od Číny. Novinářky shromažďovaly informace o situaci severokorejských uprchlíků a porušování práv severokorejských žen.Úřady je posléze obvinily ze „závažného zločinu“, který však nijak nespecifikovaly. Ženy v tuto chvíli nemají možnost podat proti tvrdému verdiktu odvolání. Obě ženy jsou zadržovány v samovazbě poblíž Pchjongjangu. Od svého zatčení měly jen omezenou možnost komunikace s příbuznými a také nedostatečný přístup ke konzulární pomoci."Obě zahraniční novinářky jsou obětí nespravedlivé justice: žádný přístup k právníkům, žádná nezávislost, žádná transparentnost. Justiční systém je v Severní Koreji spíše nástrojem represe než spravedlnosti,“ prohlásila Roseann Rife, zástupkyně ředitele AI pro Asii a Pacifik. „Zdá se, že vláda KLDR, která má se zbytkem mezinárodního společenství napjaté vztahy, chce případ novinářek zneužít k politickému vydírání. Výrok soudu byl tvrdší, než se očekávalo. Vůbec neodpovídá obviněním, která proti nim Pchjongjang původně vznesl,“ dodala Roseann Rife.

Vězení – nelidské podmínky

Amnesty International ani jiné organizace nemohou situaci ve věznicích svobodně monitorovat. Nicméně existuje dostatek informací proto to, aby tamní podmínky mohly být označeny za nelidské. Vězni trpí zoufalou hygienckou situací, nedostatkem jídla a častým bitím. Lidé, kteří prošli pracovními tábory, popisují situaci následovně: fyzicky velmi náročná práce, např. v kamenolomu, a to 10 a více hodin denně, sedm dní v týdnu. Vězně, kteří nemají sílu pracovat, čeká bití či odpírání jídla, veřejné ponižování a další druhy trestů. Lidé v pracovních táborech umírají – vede k tomu kombinace tvrdé práce, nedostatku jídla, bití a odpírání lékařské péče.V Severní Koreji navíc dochází i k svévolnému a politicky motivovanému věznění. Úřady také uplatňují kolektivní tresty - poměrně tvrdě postihují i celé rodiny lidí, kteří jsou považováni za nepřátele režimu.

15.6.2017

Aktuálně.cz: Ildar Dadin znovu odsouzený

17.5.2017

Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.