Americké novinářky v KLDR – odsouzeny v nespravedlivém procesu

Severokorejská vláda musí podle Amnesty International bez prodlení propustit dvě americké novinářky, které byly odsouzeny k dvanácti letům vězení a nucených prací.

Laura Ling a Euna Lee, které pracovaly pro kalifornskou Current TV, byly zadrženy letos 17. března poblíž řeky Tumen, která prochází hranicí oddělující Severní Koreu od Číny. Novinářky shromažďovaly informace o situaci severokorejských uprchlíků a porušování práv severokorejských žen.Úřady je posléze obvinily ze „závažného zločinu“, který však nijak nespecifikovaly. Ženy v tuto chvíli nemají možnost podat proti tvrdému verdiktu odvolání. Obě ženy jsou zadržovány v samovazbě poblíž Pchjongjangu. Od svého zatčení měly jen omezenou možnost komunikace s příbuznými a také nedostatečný přístup ke konzulární pomoci."Obě zahraniční novinářky jsou obětí nespravedlivé justice: žádný přístup k právníkům, žádná nezávislost, žádná transparentnost. Justiční systém je v Severní Koreji spíše nástrojem represe než spravedlnosti,“ prohlásila Roseann Rife, zástupkyně ředitele AI pro Asii a Pacifik. „Zdá se, že vláda KLDR, která má se zbytkem mezinárodního společenství napjaté vztahy, chce případ novinářek zneužít k politickému vydírání. Výrok soudu byl tvrdší, než se očekávalo. Vůbec neodpovídá obviněním, která proti nim Pchjongjang původně vznesl,“ dodala Roseann Rife.

Vězení – nelidské podmínky

Amnesty International ani jiné organizace nemohou situaci ve věznicích svobodně monitorovat. Nicméně existuje dostatek informací proto to, aby tamní podmínky mohly být označeny za nelidské. Vězni trpí zoufalou hygienckou situací, nedostatkem jídla a častým bitím. Lidé, kteří prošli pracovními tábory, popisují situaci následovně: fyzicky velmi náročná práce, např. v kamenolomu, a to 10 a více hodin denně, sedm dní v týdnu. Vězně, kteří nemají sílu pracovat, čeká bití či odpírání jídla, veřejné ponižování a další druhy trestů. Lidé v pracovních táborech umírají – vede k tomu kombinace tvrdé práce, nedostatku jídla, bití a odpírání lékařské péče.V Severní Koreji navíc dochází i k svévolnému a politicky motivovanému věznění. Úřady také uplatňují kolektivní tresty - poměrně tvrdě postihují i celé rodiny lidí, kteří jsou považováni za nepřátele režimu.

10.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

8.6.2018

Rusko musí propustit ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova

Amnesty International žádá o okamžité propuštění ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.