Americké novinářky v KLDR – odsouzeny v nespravedlivém procesu

  Článek

Severokorejská vláda musí podle Amnesty International bez prodlení propustit dvě americké novinářky, které byly odsouzeny k dvanácti letům vězení a nucených prací.

Laura Ling a Euna Lee, které pracovaly pro kalifornskou Current TV, byly zadrženy letos 17. března poblíž řeky Tumen, která prochází hranicí oddělující Severní Koreu od Číny. Novinářky shromažďovaly informace o situaci severokorejských uprchlíků a porušování práv severokorejských žen.Úřady je posléze obvinily ze „závažného zločinu“, který však nijak nespecifikovaly. Ženy v tuto chvíli nemají možnost podat proti tvrdému verdiktu odvolání. Obě ženy jsou zadržovány v samovazbě poblíž Pchjongjangu. Od svého zatčení měly jen omezenou možnost komunikace s příbuznými a také nedostatečný přístup ke konzulární pomoci."Obě zahraniční novinářky jsou obětí nespravedlivé justice: žádný přístup k právníkům, žádná nezávislost, žádná transparentnost. Justiční systém je v Severní Koreji spíše nástrojem represe než spravedlnosti,“ prohlásila Roseann Rife, zástupkyně ředitele AI pro Asii a Pacifik. „Zdá se, že vláda KLDR, která má se zbytkem mezinárodního společenství napjaté vztahy, chce případ novinářek zneužít k politickému vydírání. Výrok soudu byl tvrdší, než se očekávalo. Vůbec neodpovídá obviněním, která proti nim Pchjongjang původně vznesl,“ dodala Roseann Rife.

Vězení – nelidské podmínky

Amnesty International ani jiné organizace nemohou situaci ve věznicích svobodně monitorovat. Nicméně existuje dostatek informací proto to, aby tamní podmínky mohly být označeny za nelidské. Vězni trpí zoufalou hygienckou situací, nedostatkem jídla a častým bitím. Lidé, kteří prošli pracovními tábory, popisují situaci následovně: fyzicky velmi náročná práce, např. v kamenolomu, a to 10 a více hodin denně, sedm dní v týdnu. Vězně, kteří nemají sílu pracovat, čeká bití či odpírání jídla, veřejné ponižování a další druhy trestů. Lidé v pracovních táborech umírají – vede k tomu kombinace tvrdé práce, nedostatku jídla, bití a odpírání lékařské péče.V Severní Koreji navíc dochází i k svévolnému a politicky motivovanému věznění. Úřady také uplatňují kolektivní tresty - poměrně tvrdě postihují i celé rodiny lidí, kteří jsou považováni za nepřátele režimu.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...