Paralelní summit EU-Čína: Nemlčte o lidských právech

Politický vězeň, odsouzený novinář nebo pronásledovaná stoupenkyně hnutí Falun Gong – příběhy těchto lidí budou na programu takzvaného paralelního summitu EU-Čína. Ten se uskuteční v době, kdy budou v Praze jednat evropští a čínští představitelé.

Paralelní summit dá prostor hlasům lidí, které čínské úřady umlčují. Proběhne dnes od 15:30 v Nerudově ulici (prostor mezi ul. Ke Hradu, Úvoz a Jánský vršek).

„Amnesty International podporuje silný a rovnoprávný vztah Unie s Čínou. Tedy vztah, který se nebude vyhýbat otázce lidských práv, “ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Amnesty International připravila výzvu s žádostí, aby politici při setkání s čínskými partnery o lidských právech nemlčeli. Text v pondělí převzal premiér Jan Fischer. Prezident Václav Klaus, který má summit vést, výzvu osobně nepřevzal.

„Považujeme za důležité, že se premiér země, která předsedá EU, s výzvou osobně seznámil. Nadějí pro oběti bezpráví je právě to, že nejsou světové veřejnosti ani politikům lhostejní,“ dodala Dáša van der Horst.

Čína nedávno přijala Národní akční plán pro posílení lidských práv, který ukazuje, že úřady kladou na ochranu lidských práv stále větší důraz. Přesto situace nadále zůstává kritická. Amnesty International zaznamenala, že v mnoha oblastech dochází naopak ke zhoršení. Osoby kritizující vládní politiku, novináři, obránci lidských práv a jiné nepohodlné osoby jsou nadále terčem postihu úřadů, obtěžování a svévolného zadržování. Znepokojivá je situace v Tibetu, kde navíc rok po krvavých protestech zesilují represe.

„Věříme, že pro politiky nebude téma lidských práv tabu. I proto, že v Číně v posledních měsících narůstá počet lidí, kteří žádají pokojnou politickou reformu a větší respekt k lidským právům. Setkávají se ale s represí. Je v podstatě morální povinností jejich úsilí podpořit,“ uzavírá Dáša van der Horst.

Fotogalerie z paralelního summitu.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

5.4.2019

Skutečný test Evropy v Číně: Lidská práva

Evropa nemůže na nadcházejícím summitu mlčet o špatném zacházení s muslimskými menšinami, říká Katharine Derderianová z Amnesty. Organizace apeluje spolu s dalšími na lídry s jasnými požadavky.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.