Mluvte o lidských právech, vyzvali příbuzní turkmenských politických vězňů

České předsednictví EU, které se v rámci zítřejšího summitu "Jižní koridor - nová hedvábná stezka" setká s vrcholnými představiteli Turkmenistánu, by mělo vyzvat k propuštění vězňů svědomí a zajištění svobody slova v zemi.

Na shromáždění v Praze k tomu dnes vyzvali příbuzní turkmenských politických vězňů, Turkmenská helsinská nadace a Amnesty International.Nástup turkmenského prezidenta Berdymukhamedova k moci v únoru 2007 vyvolal naději, že skončí období tvrdé represe veškerého disentu. Po dvou letech vlády nového prezidenta však stále čeká na spravedlnost mnoho politických vězňů a vláda nadále postihuje ty, které pokládá za svou opozici. V Turkmenistánu je tak stále na denním pořádku politicky motivované zastrašování, pronásledování a věznění. „EU musí využít příležitost summitu a vyzvat zástupce Turkmenistánu, aby propustili politické vězně odsouzené v nespravedlivých procesech a zajistili svobodu slova v zemi,” uvedla Tadzhigul Begmedová, předsedkyně Turkmenské helsinské nadace. Tato organizace nemůže v zemi svobodně působit. 83letý otec Tadzhigul Begmedové je navíc v Turkmenistánu ve vnitřním vyhnanství, pravděpodobně právě kvůli úsilí své dcery o ochranu lidských práv.Podle účastníků demonstrace by Evropská unie měla vyzvat turkmenské úřady, aby:- Okamžitě a bezpodmínečně propustily všechny lidi, kteří jsou vězněni pouze pro uplatnění svého práva na svobodu projevu. To se týká i obránců lidských práv Annakurbana Amanklycheva a Sapardurdy Khajieva.- Zajistily nezávislé vyšetřování úmrtí novinářky Ogulsapar Muradové, která v roce 2006 zemřela za nejasných okolností ve vazbě. Příbuzní se obávají, že byla ve vazbě vystavena mučení.- Umožnily novinářům a nevládním organizacím pracovat svobodně a beze strachu z uvěznění a přestaly zadržovat ty, kteří poskytují informace zahraničním médiím.- Přestaly pronásledovat aktivisty, příbuzné disidentů či oponenty režimu.

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

16.2.2018

Týden.cz: Výměna vězňů se možná bude týkat i Olega Sencova

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.