AI podporuje protest proti útokům na Romy

  Článek

Diskriminace publikován 30.4.2009

Amnesty International, která má po celém světě více než 2 miliony členů, dnes vyjádřila solidaritu a podporu romské komunitě i všem dalším, kteří se v České republice zúčastní takzvané řetězové demonstrace.

Její účastníci odsoudí žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově.

„Amnesty International se přidává k Romům a podporuje jejich výzvu, aby se úřady postavily proti narůstajícím projevům extremismu v zemi,“ prohlásila Nicola Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii.

V některých částech České republiky v poslední době sílí projevy nesnášenlivosti i násilí vůči Romům, kterých se dopouštějí pravicoví extremisté. Někteří Romové při rozhovoru s Amnesty International vyjádřili obavy o svůj život.

Situaci nedávno zostřil žhářský útok, jehož obětí se stala romská rodina ve Vítkově. Během útoku byli těžce zraněni tři lidé. Ve vážném stavu zůstává dvouleté dítě, které utrpělo popáleniny na 80 procentech těla. Podle policie se motiv útoku dosud nepodařilo objasnit, jeden z možných motivů je rasový.

Útok veřejně odsoudil odstupující premiér Mirek Topolánek, který vyzval k důslednému vyšetření a objasnění, zda měl případ rasový podtext. Prezident Václav Klaus útok odsoudil jako „surový, odporný zločin“ a „zrůdný čin“.

„České úřady by měly učinit další krok a vyjádřit podporu celorepublikovému protestu. To by byl jasný signál, že společnost podobné útoky silně odsuzuje,“ dodala Nicola Duckworth.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...