Lidé v Čečensku stále čekají na spravedlnost

Situace v Čečensku se nemůže vrátit do „normálního“ stavu, dokud nebudou řádně prošetřeny případy porušování lidských práv, ke kterým v zemi v průběhu dvou válek v posledních patnácti letech docházelo. V reakci na prohlášení ruských úřadů, že ukončují svou „protiteroristickou operaci“ v zemi, na to upozornila Amnesty International (AI).

V posledních letech zmizelo v Čečensku mezi 3 a 5 tisíci osob. Lidé již řadu let čekají, že se dozví pravdu o tom, co se stalo jejich zmizelým příbuzným a známým. Amnesty International opakovaně vyzývá, aby tyto zločiny byly nestranně prošetřeny a jejich pachatelé se zpovídali před spravedlností. Podle informací Amnesty International byl však dosud za případ zmizení odsouzen v Čečensku pouze jeden člověk. Osud oběti tohoto zločinu se navíc nepodařilo objasnit. „Pokud by se region otevřel nezávislým pozorovatelům a novinářům, byl by to signál, že úřady jsou připraveny postupovat transparentně. Bez politické vůle ale ke skutečné změně nedojde,“ upozornila Amnesty International.Amnesty International pravidelně vyšetřuje případy bezpráví včetně válečných zločinů, které mají v Čečensku na svědomí jak ruské federální síly, tak složky podléhající současné čečenské vládě prezidenta Ramzana Kadyrova i čečenští povstalci. Mezi zdokumentované případy patří kromě zmiňovaného mizení lidí také nerozlišující zabíjení, nepřiměřené použití síly, úmrtí ve vazbě, mučení a špatné zacházení s vězni, údajné nezákonné zabíjení, svévolné zadržování, tajné věznění osob, únosy a vynucená zmizení, ale také zastrašování obránců lidských práv nebo pronásledování příbuzných lidí považovaných za členy ozbrojených skupin.Lidé, kteří rezignovali na možnost domoci se spravedlnosti v Rusku, se obracejí k Evropskému soudu pro lidská práva. Soud do dnešního dne vydal rozhodnutí zhruba ve stovce případů porušování lidských práv během čečenském konfliktu. Ve většině z nich shledal Rusko zodpovědným za smrt, mučení nebo zmizení Čečenců.

27.7.2017

Aktuální situace žadatelů o azyl v Řecku

Řecké ostrovy jsou svědky tisíců smutných příběhů zoufalých lidí.

1.8.2017

Amnesty na Prague Pride přivede živé knížky a vzdá hold obráncům LGBT práv

V pátek 11. srpna živá knihovna s menšinami na Střeláku. V sobotním průvodu nás nepřehlédnete!

24.7.2017

ČTK: Problémy se segregací ve školství stále trvají

27.1.2017

Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů