AI vyzývá ke zrušení trestu smrti pro Tibeťany

  Článek

Trest smrti publikován 9.4.2009

Amnesty International (AI) protestuje proti rozhodnutí soudu ve Lhase, který včera vynesl tresty smrti nad dvěma Tibeťany. Obránci lidských práv vyzývají Čínu, aby nejvyšší trest zmírnila.

„Amnesty International protestuje proti verdiktům smrti pro Losanga Gyaltse a Lovara. Náš výzkum ukazuje, že čínské soudy vynášejí tresty smrti v nespravedlivých procesech. Vyzýváme ke zmírnění rozsudku,“ uvedl Sam Zarifi, ředitel AI pro Asii a Pacifik.

Losang Gyaltse a Lovar byli obviněni ze zakládání požárů během protestů v březnu loňského roku ve Lhase. Ve včerejších procesech byli odsouzeni dva další lidé, kterým byl udělen trest smrti s dvouletým odkladem. Jeden muž byl odsouzen k doživotnímu vězení. Rozsudky smrti by měl nyní přezkoumat Nejvyšší lidový soud.

Doznání vynucená mučením jsou v Číně častá



Mluvčí soudu ve Lhase včera sdělil, že jeden z mužů, který vyslechl rozsudek trestu smrti s dvouletým odkladem, Tenzin Phuntsog, se ke zločinu krátce po zatčení přiznal. Toto prohlášení nevyvrátilo obavy Amnesty International, že Tenzin Phuntsog mohl být k doznání přinucen mučením. Mučení je Číně je rozšířeno a soudy uznávají jako důkaz i doznání, která byla vynucena.

Podle oficiálních zpráv čínských úřadů bylo v souvislosti s loňskými protesty do včerejšího dne odsouzeno 76 osob. Rozsudky se pohybují v rozmezí tříletého vězení až doživotního trestu. Většina Tibeťanů byla odsouzena za zločiny žhářství, rabování, provokování nepokojů, shromažďování proti státním orgánům, porušování veřejného pořádku a krádeže. Nejméně sedm lidí si vyslechlo tresty za „špionáž“ či „nezákonné předávání informací organizacím či jedincům mimo Čínu“.

1 000 Tibeťanů se pohřešuje



Podle Komise Spojených států pro Čínu se dosud pohřešuje více než 1 000 Tibeťanů, kteří byli zadrženi v souvislosti s loňskými protesty. Čínské úřady uvádějí, že při loňských protestech, které po několika dnech přerostly v násilné nepokoje, přišlo o život 21 lidí. Tibetské zdroje odhadují, že počet obětí následného zásahu čínských ozbrojených složek je vyšší než 100.

Čína nadále omezuje přístup do Tibetu. Amnesty International se proto obává, že další případy porušování lidských práv Tibeťanů unikají pozornosti světové veřejnosti.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...