Stovky lidí v Gambii terčem kampaně proti čarodějnictví

Až 1 000 lidí bylo podle údajů Amnesty International v Gambii uneseno ze svých vesnic a obviněno z čarodějnictví. Za únosy jsou odpovědní takzvaní lékaři, kterým často asistuje policie a další ozbrojené složky. Unesení lidé končí v tajných věznicích, kde jsou nuceni se z údajného čarodějnictví "léčit".

Kampaň proti čarodějnictví má podle dostupných informací podporu gambijských úřadů. Amnesty International proto vyzvala vládu Gambie, aby kampaň neprodleně zastavila a vyšetřila její průběh.Očití svědci Amnesty International řekli, že takzvané lékaře, kteří podle svých slov pocházejí ze sousední Guineje, doprovází policie, armáda i pracovníci bezpečnostních služeb. Někdy jsou s nimi i příslušníci osobní ochranky gambijského prezidenta Džammího. Takzvaní lékaři byli do Gambie pozváni na začátku tohoto roku, krátce po smrti příbuzné prezidenta Džammího, který údajně věří, že za její úmrtí může právě čarodějnictví.Unesení, mezi nimiž je řada osob vysokého věku, končí v tajných věznicích. Tam bývají drženi až pět dní a jsou přinuceni pít neznámou tekutinu, která má halucinogenní účinky. Pod jejím vlivem byla řada lidí donucena se k čarodějnictví přiznat. Mnozí byli také surově zbiti, u některých zranění vedla téměř až k smrti. Tekutina, kterou jsou unesení lidé nuceni pít, může způsobovat vážné zdravotní problémy, dva lidé už po jejím požití zemřeli na selhání ledvin.Řada lidí, s nimiž pracovníci Amnesty International mluvili, se domnívá, že se "hon na čarodějnice" rozšířil po celé zemi. Stovky obyvatel Gambie už kvůli útokům na své vesnice uprchly do sousedního Senegalu.

Další informace:

K poslednímu incidentu došlo 9. března 2009 ve vesnici Sintet, kde bylo až 300 osob donuceno jít na farmu gambijského prezidenta v Kanilai. Jeden z očitých svědků vypověděl:"V pět hodin ráno policisté se zbraněmi a lopatami obklopili naši vesnici a vyhrožovali nám, že pohřbí kohokoli, kdo se pokusí utéct... Všichni měli strach, děti plakaly. Náhodně vybrali asi 300 mužů a žen a se zbraněmi je donutili počkat na autobusy, které je odvezly do města, odkud pochází prezident. Když tam dorazili, svázali je a donutili je vypít "špinavou vodu" z bylin, která okamžitě vyvolá průjem a zvracení, takže bezmocně padali na zem. Zůstal jsem tam pět dní. Zažil jsem a viděl jsem mnoho zneužívání a ponižování. Nemůžu uvěřit, že něco takového se v Gambii mohlo stát. Tohle je jako ze středověku."

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

5.2.2018

Thajsko: Ukončete eskalující zásahy proti poklidným protestům

Devět aktivistů - včetně prvního člověka zatčeného za protestování po vojenském převratu v roce 2014 - čelí trestnímu řízení.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

6.12.2017

Násilné represe po volbách

Nejméně 13 lidí bylo údajně zabito, deset zadrženo a další zraněni v důsledku násilného potlačení protestů vyvolaných prezidentskými volbami v Hondurasu dne 26. listopadu. Z