Mezinárodní vyšetřovatelé a soudci: vyšetřete válečné zločiny v Gaze

  Článek

publikován 16.3.2009

Šestnáct renomovaných mezinárodních soudců a vyšetřovatelů, kteří se podíleli na vyšetřování průběhu konfliktů například ve Rwandě nebo Sierra Leone, žádá v otevřeném dopise OSN o vyšetření válečných zločinů, ke kterým mohlo dojít během posledního konfliktu v Gaze.

Vyšetřovatelé OSN se dosud zabývali jen útoky na zařízení a pracovníky OSN, otevřený dopis proto vyzývá k vyšetření "všech porušení mezinárodního práva spáchaných všemi stranami konfliktu".
Výzvu, která je adresována generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi i Radě bezpečnosti, podpořila také Amnesty International.

Signatáři dopisu vedli vyšetřování zločinů spáchaných například během konfliktů v Jugoslávii, Kosovu, Dárfúru, Rwandě, Sierra Leone, Jižní Africe, Východním Timoru, Libanonu nebo Peru. Ve své výzvě upozorňují, že jen vyšetření zločinů může "přinést spravedlnost obětem a umožnit pokrok v budování míru na Blízkém východě".

Kromě nositele Nobelovy ceny míru Desmonda Tutu či někdejší Vysoké komisařky OSN pro lidská práva Mary Robinsonové výzvu podepsali také Antonio Cassese, první předseda a soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii a hlavní představitel vyšetřování OSN v Dárfúru nebo Richard Goldsdtone, hlavní prokurátor Mezinárodních trestních tribunálů pro bývalou Jugoslávii a Rwandu.

Seznam signatářů výzvy:


Prof. Dr. M. Cherif Bassiouni (USA), Prof. Dr. Alex Boraine (Jižní Afrika), Prof. Dr. Antonio Cassese (Itálie), Luc Côté (Kanada), Justice Richard J. Goldstone (Jižní Afrika), Hina Jilani (Pákistán), Prof. Dr. Salomón Lerner Febres (Peru), Dumisa Ntsebeza (Jižní Afrika), Prof. Dr. Stelios Perrakis (Řecko), Prof. Dr. Paulo Sergio Pinheiro (Brazílie), Mary Robinson (Irsko), Prof. William A. Schabas (Kanada), Yasmin Sooka (South Africa), Desmond Travers (Irsko), Arcibiskup Desmond Tutu (Jižní Afrika), Ralph Zacklin (Velká Británie).

Plný text výzvy najdete zde.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2194 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...