AI vyzývá k zatčení prezidenta Bašíra

  Článek

Zastavte mučení publikován 4.3.2009

Amnesty International v reakci na dnešní rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (MTS) vydat zatykač na súdánského prezidenta Omara Bašíra vyzvala prezidenta Bašíra, aby se okamžitě vydal soudu a čelil vzneseným obviněním z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

„Zákony mluví jasně. Prezident Bašír musí předstoupit před soud a hájit se. Pokud to odmítne, súdánské úřady musí zajistit jeho zatčení a okamžité předání mezinárodní spravedlnosti,“ řekla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International.Dnes vydaný zatykač na súdánskou hlavu státu kvůli situaci v Dárfúru je bezprecedentním krokem v historii konfliktu, který má na svědomí více než 300 000 mrtvých, tisíce obětí sexuálního násilí a miliony vysídlených lidí. „Toto rozhodnutí je důležitým signálem jak pro Dárfúr, tak pro celý svět. Ukazuje, že lidé podezřelí z porušování lidských práv stanou před soudem, bez ohledu na svoje postavení a moc“, dodala Irene Khan. Současná súdánská ústava poskytuje úřadující hlavě státu pro případy trestního stíhání imunitu. Žádná mezinárodní smlouva ale negarantuje imunitu v případech zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Súdánské úřady mají navíc povinnost zatknout každého, na koho je Mezinárodním trestním soudem vydán zatykač. Zavazuje je k tomu rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2005, podle níž musí Súdán spolupracovat s Mezinárodním trestním soudem. Pokud prezident Bašír opustí Súdán, má vláda jakékoliv země, ve které se bude nacházet, povinnost odmítnout mu bezpečný azyl a zatknout ho jako osobu, která prchá před spravedlností.

Další informace:

Kromě případu prezidenta Bašíra se Mezinárodní trestní soud zabývá ještě dvěma dalšími případy souvisejícími se situací v Dárfúru: • V dubnu 2007 byl vydán mezinárodní zatykač na ministra Ahmada Haruna a vůdce milicí džandžauí Ali Kushayba, kteří jsou oba podezřelí z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Súdánská vláda zatím odmítá předat je mezinárodní spravedlnosti. • 20. listopadu 2008 vydal žalobce Mezinárodního trestního soudu zatykač na tři velitele opozičních ozbrojených skupin, které působí na území Dárfúru. Jména mužů nebyla zveřejněna. Byli obviněni z válečných zločinů kvůli napadení jednotek Africké unie v Súdánu v prosinci 2007, během něhož zahynulo dvanáct vojáků.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...