Zbraně z USA a EU byly v Gaze použity v rozporu s válečným právem

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 23.2.2009

Izrael i Hamas k útokům, které měly za následek úmrtí a zranění civilistů, zneužily zbraně získané ze zahraničí. Podle databáze OSN Comtrade patřila v posledních letech mezi 20 největších dodavatelů zbraní do Izraele také Česká republika.

Amnesty International, která zveřejnila důkazy o původu munice použité v průběhu třítýdenníhokonfliktu v Gaze a na jihu Izraele, vyzývá k uvalení zbraňového embarga na všechny strany konfliktu.Země, které zbraně dodávaly, si musely být již dlouho před eskalacíkonfliktu vědomy, že příjemci dodávek v minulosti zbraně používali vrozporu s mezinárodním právem a mohou tak učinit znovu. Proto nesou díl zodpovědnosti za násilí, které bylo jimi dodanými zbraněmi spácháno."Izraelské síly použily k vojenským operacím, které porušily mezinárodníhumanitární právo, například zbraně dodané USA, to se týká i munice sbílým fosforem," uvedla Donatella Rovera, která vedla výzkumnou misi AIdo oblastí zasažených konfliktem."Hamas a další palestinské ozbrojené skupiny vypálily na civilní oblastiv Izraeli stovky raket, které byly do Gazy pašovány nebo sestaveny zpašovaných součástí. Smrtící účinek těchto raket se nemůže rovnat síleizraelských zbraní, jejich použití si však vyžádalo smrt několikacivilistů, a představuje válečný zločin."

Hlavní dodavatelé zbraní do Izraele

Výzkumníci AI v Gaze po skončení bojů našli na dětských hřištích, vnemocnicích i v obytných budovách zbytky izraelských zbraní včetnědělostřeleckých a tankových střel, raket Hellfire a další munice. Vbetonových zdech zůstaly stopy po novém typu zbraně, která po explozivystřeluje velké množství malých ostrých kovových částí. Ty mají za cílmaximalizovat ztráty a zabily například osm středoškoláků, kteří čekalina školní autobus.Nejvýznamnějším dodavatelem konvenčních zbraní do Izraele jsou Spojenéstáty. "Izraelská vojenská ofenzíva v Gaze byla do velké míry provedenazbraněmi, municí a vojenským vybavením, které zaplatili američtí daňovípoplatníci. Administrativa prezidenta Obamy by měla vojenskou pomocIzraeli okamžitě pozastavit," uvedl Malcolm Smart,ředitel AI pro Blízký východ.

Zbraně z Evropské unie

Ochotu vyzbrojovat izraelskou armádu dávají stále najevo i některé státyEU. V důsledku politického napětí nyní devět členů EU uvádí, že doIzraele žádné další zbraně nevyvezou. Další státy jako Itálie nebo VelkáBritánie měly podle svých představitelů vývoz konvenčních zbraní omezit.Česká republika podle databáze OSN Comtrade dodala v letech 2004-2007 doIzraele zbraně a munici v hodnotě 4 491 753 amerických dolarů a byla takvýznamným dodavatelem izraelské armády.

Zdroj palestinských zbraní -neznámý

V oblastech na jihu Izraele našli výzkumníci AI pozůstatky raket typuKásám a Grad. Tyto typy raket není možné přesně zamířit na cíl a majímenší smrtící sílu než modernější typy zbraní. Raketový arzenál Hamasuse odhaduje na 3 000 kusů, je poměrně primitivní, palestinští ozbrojencirozhodně nedisponují zbraněmi takové smrtící síly jako napříkladlibanonský Hizballáh v průběhu války v roce 2006.Hamas a další palestinské skupiny lehké a ruční zbraně, rakety a jejichsoučásti do Gazy pašují a používají k tomu tunely z Egypta. Původ těchtozbraní je však neznámý. Velká část zbraní, například raket krátkéhodosahu Kasám 1, 2 a 3, se vyrábí podomácku. Mezi pašované střely delšíhodosahu patří rakety sovětské nebo ruské výroby Grad nebo Kaťuša, íránskéFajr a údajně také čínské rakety, které jsou pašovány ze Súdánu.

Je třeba zbraňové embargo

Amnesty International vyzývá OSN i EU k okamžitému ustavení zbraňovéhoembarga na Izrael, Hamas i další ozbrojené palestinské skupiny."Členové EU by měli zastavit dodávky zbraní Izraeli do doby, než budeodstraněno riziko jejich zneužití. Stejně by měl svět přistupovat kdodávkám zbraní, které se mohou dostat Hamasu a dalším palestinskýmozbrojeným skupinám," upozornila Dáša van der Horst.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...