Hamas vede odvetnou kampaň proti „kolaborantům“

  Článek

Zastavte mučení publikován 10.2.2009

Bezpečnostní síly a milice Hamasu v pásmu Gazy provádějí brutální kampaň, při které unášejí, svévolně zabíjejí a mučí ty, které obviní z “kolaborace” s Izraelem.

Oběťmi útoků a zastrašování jsou také političtí oponenti a kritici. Zjištění dnes zveřejnila Amnesty International (AI), podle které tyto násilnosti začaly na počátku třítýdenní izraelské vojenské ofenzívy a pokračují i po jejím skončení.Ozbrojenci Hamasu zastřelili nejméně dvě desítky mužů, mnoha dalším prostřelili kolena nebo jim způsobili další zranění, která mají za následek trvalou invaliditu. Dochází také k surovému bití, při kterém napadení utrží mnohačetné zlomeniny, ozbrojenci používají i další způsoby mučení.Hamas většinu obětí unáší přímo z jejich domovů. Později je mrtvé nebo zraněné zanechá v odlehlých oblastech nebo jsou jejich těla nalezena v márnicích některé z nemocnic ve městě Gaza. Někteří byli zastřeleni přímo v nemocnicích, kde se léčili ze zranění způsobených izraelským bombardováním.Vyšetřující tým Amnesty International, který Gazu navštívil, zaznamenal svědectví mnoha obětí i očitých svědků, informace porovnával s lékařskými záznamy. Mnozí lidé však odmítali hovořit, protože mají strach z odvety. Přesto se podařilo nashromáždit množství důkazů, které ukazují, že bezpečnostní síly Hamasu i jeho milice páchají masivní bezpráví. „Administrativa Hamasu, která Gaze de facto vládne, prokazuje flagrantní pohrdání základními normami ochrany lidských práv. Páchání rozsáhlých násilností nejenom toleruje, ale zdá se, že je dokonce i podporuje,“ upozorňuje Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.Amnesty International usilovala o schůzku s představiteli administrativy Hamasu, ti ji ale na poslední chvíli odvolali. Pracovníci nevládní organizace však zaznamenali veřejné vyjádření představitele Hamasu, které dává “zelenou” útokům na lidi obviněné z údajné kolaborace s izraelskou armádou. Obvinění se těmto tvrzením nemohou nijak bránit.Amnesty International vyzvala administrativu Hamasu, aby okamžitě zakročila proti násilnostem a souhlasila s ustavením nezávislé a nestranické komise, která zabíjení a mučení prošetří.Výpověď muže "A" napadeného Hamasem„A“: “Stalo se to 20. ledna ráno. Ozbrojenci Hamasu přišli k nám domů v době, kdy jsem tam nebyl. Odešli mě hledat k příbuzným, ale když mě nenašli ani tam, vrátili se zpátky k nám domů právě ve chvíli, kdy jsem přicházel. Byli maskováni, ale předtím, než mi zavázali oči, jsem viděl jejich auto. Donutili mě nastoupit do vozu a odvezli na jedno nedaleké místo. Tam mě bili po celém těle a pak mi zezadu prostřelili pravé koleno.“Otec muže, který se snažil zabránit synovu únosu, byl ozbrojencem postřelen do břicha. Nyní je mimo nebezpečí. Administrativa Hamasu posléze zabránila muži „A“, aby se mohl ze zranění léčit v nemocnici ležící za hranicemi pásma Gazy.

Další informace

Od násilného převzetí moci a následného nastolení de facto vlády v pásmu Gazy v červnu 2007 politické vedení Hamasu a jeho složky i ozbrojené milice tvrdí, že zakázaly dalším palestinským ozbrojeným skupinám nosit střelné zbraně. Ačkoli některé ozbrojené skupiny, které jsou navázány na další politické frakce, a také některé klany se zbraní stále nevzdaly, nemají povoleno je veřejně nosit. Při svých návštěvách pásma Gazy od června 2007 zástupci Amnesty International nezaznamenali případ, kdy by veřejně nosil zbraně někdo jiný kromě sil a milic Hamasu.Většina svědectví o násilnostech pochází od bývalých příslušníků bezpečnostních sil Palestinské samosprávy, ale také od aktivistů a sympatizantů Fatahu, kterým bylo uloženo “domácí vězení” a kteří jsou terčem výhružek sil a milic Hamasu.

Další informace o situaci v Gaze:

Gaze nepomůžou fráze, vyzvali aktivisté ministra SchwarzenbergaKonflikt v Gaze: žádejte odpovědnost za porušování lidských právLékaři v Gaze postrádají informace o typu použitých zbraní

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...