Konflikt v Gaze: žádejte odpovědnost za porušování lidských práv

Ministři zahraničí zemí EU by měli žádat o vyšetřování případů porušování mezinárodního práva, kterého se dopustily obě strany konfliktu v Gaze a na jihu Izraele, a to včetně možných válečných zločinů.

Amnesty International (AI) v dopise zaslaném ministrům zahraničí (více na www.amnesty-eu.org) vyjádřila znepokojení nad tím, že české předsednictví EU ve svých reakcích většinou opomíjí případy, při kterých mohlo dojít k porušování mezinárodního práva.Mnohé organizace včetně Amnesty International upozorňují na porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, mezi které patří například použití munice obsahující bílý fosfor v hustě obydlených civilních oblastech, používání civilistů jako lidských štítů nebo odpalování raket do obydlených zón.„Současné předsednictví razí nezodpovědný postoj, že takové porušování je v průběhu konfliktu v podstatě 'normální',“ prohlásil Nicolas Beger, ředitel Kanceláře AI pro Evropskou unii.Amnesty International proto vyzývá ministry, aby na dnešním zasedání Rady pro vnější vztahy EU učinili konkrétní kroky a:- odsoudili porušování mezinárodního humanitárního práva a lidských práv, kterého se dopustily obě strany konfliktu, a to včetně možných válečných zločinů;- žádali mezinárodní vyšetřování těchto případů; tam, kde bude nashromážděn dostatečný důkazní materiál, je na místě stíhání osob podezřelých ze spáchání zločinů před spravedlivými soudy;- potvrdili pozastavení rozhovorů o povýšení vztahů EU-Izrael s ohledem na současnou krizovou situaci;- vyzvali k ukončení blokády pásma Gazy, které přinese úplné otevření přechodů pro humanitární pomoc i další dodávky a ukončí veškerá nepřiměřená či svévolná omezení pohybu osob a zboží.

9.3.2018

Den Tibetu před čínskou ambasádou v Praze

Amnesty International tradičně 10. března připomněla porušování lidských práv v Tibetu.

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

2.8.2017

ČT o perzekuci obránců lidských práv v Íránu