Konflikt v Gaze: žádejte odpovědnost za porušování lidských práv

Ministři zahraničí zemí EU by měli žádat o vyšetřování případů porušování mezinárodního práva, kterého se dopustily obě strany konfliktu v Gaze a na jihu Izraele, a to včetně možných válečných zločinů.

Amnesty International (AI) v dopise zaslaném ministrům zahraničí (více na www.amnesty-eu.org) vyjádřila znepokojení nad tím, že české předsednictví EU ve svých reakcích většinou opomíjí případy, při kterých mohlo dojít k porušování mezinárodního práva.Mnohé organizace včetně Amnesty International upozorňují na porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, mezi které patří například použití munice obsahující bílý fosfor v hustě obydlených civilních oblastech, používání civilistů jako lidských štítů nebo odpalování raket do obydlených zón.„Současné předsednictví razí nezodpovědný postoj, že takové porušování je v průběhu konfliktu v podstatě 'normální',“ prohlásil Nicolas Beger, ředitel Kanceláře AI pro Evropskou unii.Amnesty International proto vyzývá ministry, aby na dnešním zasedání Rady pro vnější vztahy EU učinili konkrétní kroky a:- odsoudili porušování mezinárodního humanitárního práva a lidských práv, kterého se dopustily obě strany konfliktu, a to včetně možných válečných zločinů;- žádali mezinárodní vyšetřování těchto případů; tam, kde bude nashromážděn dostatečný důkazní materiál, je na místě stíhání osob podezřelých ze spáchání zločinů před spravedlivými soudy;- potvrdili pozastavení rozhovorů o povýšení vztahů EU-Izrael s ohledem na současnou krizovou situaci;- vyzvali k ukončení blokády pásma Gazy, které přinese úplné otevření přechodů pro humanitární pomoc i další dodávky a ukončí veškerá nepřiměřená či svévolná omezení pohybu osob a zboží.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

20.3.2019

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.