Konflikt v Gaze: žádejte odpovědnost za porušování lidských práv

Ministři zahraničí zemí EU by měli žádat o vyšetřování případů porušování mezinárodního práva, kterého se dopustily obě strany konfliktu v Gaze a na jihu Izraele, a to včetně možných válečných zločinů.

Amnesty International (AI) v dopise zaslaném ministrům zahraničí (více na www.amnesty-eu.org) vyjádřila znepokojení nad tím, že české předsednictví EU ve svých reakcích většinou opomíjí případy, při kterých mohlo dojít k porušování mezinárodního práva.Mnohé organizace včetně Amnesty International upozorňují na porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, mezi které patří například použití munice obsahující bílý fosfor v hustě obydlených civilních oblastech, používání civilistů jako lidských štítů nebo odpalování raket do obydlených zón.„Současné předsednictví razí nezodpovědný postoj, že takové porušování je v průběhu konfliktu v podstatě 'normální',“ prohlásil Nicolas Beger, ředitel Kanceláře AI pro Evropskou unii.Amnesty International proto vyzývá ministry, aby na dnešním zasedání Rady pro vnější vztahy EU učinili konkrétní kroky a:- odsoudili porušování mezinárodního humanitárního práva a lidských práv, kterého se dopustily obě strany konfliktu, a to včetně možných válečných zločinů;- žádali mezinárodní vyšetřování těchto případů; tam, kde bude nashromážděn dostatečný důkazní materiál, je na místě stíhání osob podezřelých ze spáchání zločinů před spravedlivými soudy;- potvrdili pozastavení rozhovorů o povýšení vztahů EU-Izrael s ohledem na současnou krizovou situaci;- vyzvali k ukončení blokády pásma Gazy, které přinese úplné otevření přechodů pro humanitární pomoc i další dodávky a ukončí veškerá nepřiměřená či svévolná omezení pohybu osob a zboží.

9.3.2020

Srí Lanka: Odstoupení od závazků OSN si žádá okamžité řešení

Na základě nedávného rozhodnutí Srí Lanky odstoupit od závazků Rady OSN pro lidská práva požaduje Amnesty po Radě, aby zřídila mezinárodní mechanismus odpovědnosti, který zajistí, že oběti desítky let trvajících konfliktů se dočkají spravedlnosti, kterou si zaslouží.

27.12.2019

Egypt: Hrubé porušování lidských práv pod vládou prezidenta Sísího

Amnesty upozornila v rámci univerzálního periodického přezkumu OSN (UPR) na nedodržování lidských práv v Egyptě.

20.3.2019

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.