Konflikt v Gaze: žádejte odpovědnost za porušování lidských práv

  Článek

Zastavte mučení publikován 26.1.2009

Ministři zahraničí zemí EU by měli žádat o vyšetřování případů porušování mezinárodního práva, kterého se dopustily obě strany konfliktu v Gaze a na jihu Izraele, a to včetně možných válečných zločinů.

Amnesty International (AI) v dopise zaslaném ministrům zahraničí (více na www.amnesty-eu.org) vyjádřila znepokojení nad tím, že české předsednictví EU ve svých reakcích většinou opomíjí případy, při kterých mohlo dojít k porušování mezinárodního práva.Mnohé organizace včetně Amnesty International upozorňují na porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, mezi které patří například použití munice obsahující bílý fosfor v hustě obydlených civilních oblastech, používání civilistů jako lidských štítů nebo odpalování raket do obydlených zón.„Současné předsednictví razí nezodpovědný postoj, že takové porušování je v průběhu konfliktu v podstatě 'normální',“ prohlásil Nicolas Beger, ředitel Kanceláře AI pro Evropskou unii.Amnesty International proto vyzývá ministry, aby na dnešním zasedání Rady pro vnější vztahy EU učinili konkrétní kroky a:- odsoudili porušování mezinárodního humanitárního práva a lidských práv, kterého se dopustily obě strany konfliktu, a to včetně možných válečných zločinů;- žádali mezinárodní vyšetřování těchto případů; tam, kde bude nashromážděn dostatečný důkazní materiál, je na místě stíhání osob podezřelých ze spáchání zločinů před spravedlivými soudy;- potvrdili pozastavení rozhovorů o povýšení vztahů EU-Izrael s ohledem na současnou krizovou situaci;- vyzvali k ukončení blokády pásma Gazy, které přinese úplné otevření přechodů pro humanitární pomoc i další dodávky a ukončí veškerá nepřiměřená či svévolná omezení pohybu osob a zboží.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...