Lékaři v Gaze postrádají informace o typu použitých zbraní

  Článek

Zastavte mučení publikován 23.1.2009

Amnesty International (AI) vyzvala izraelské úřady ke zveřejnění informací o tom, jaké zbraně a munici použily jejich síly v průběhu tří týdnů vojenských operací v pásmu Gazy. Lékaři v Gaze nemohu úspěšně léčit zraněné, protože nemají informace o tom, jaké zbraně zranění způsobily.

"Nesmíme ztrácet další lidské životy jen proto, že zdravotníci nevědí, co způsobilo zranění pacientů a jaké zdravotní komplikace musí při jejich léčbě očekávat. Potřebují úplné informace, aby mohli zachraňovat životy zraněných," říká Donatella Rovera, která vede výzkumnou misi Amnesty International v jižním Izraeli a Gaze.

Pacienti by mohli žít,

Subhi Skeik, který řídí chirurgické oddělení v nemocnici Šífa ve městě Gaza, výzkumníkům Amnesty International popsal situaci na svém oddělení: "Máme mnoho případů amputací a žilních rekonstrukcí, po kterých by se pacienti měli bez větších problémů normálně zotavit. Jsme zaskočeni tím, že mnozí z nich hodinu nebo dvě po operaci zemřeli. Průběh je dramatický."Závažná je i situace lidí, kteří byli popáleni bílým fosforem. "Ačkoli to izraelské úřady nejprve popíraly, nyní už víme, že v obytných zónách byl použit bílý fosfor," říká Donatella Rovera. "Máme nevyvratitelné důkazy o použití této zbraně, ale zdravotníci, kteří ošetřovali první zasažené, zpočátku nevěděli, co zranění způsobilo."

ale informace pro jejich léčbu stále chybí

Protože Izrael zpočátku odmítal potvrdit informace, že jeho jednotky použily bílý fosfor, nemohli lékaři poskytovat odpovídající pomoc. "Měli jsme zde takové popáleniny, jaké jsme nikdy před tím neviděli," řekl Amnesty International specialista nemocnice Šífa. Teprve poté, co do Gazy přijeli zahraniční lékaři, získali místní zdravotníci informace o tom, jak tato zranění léčit.Bílý fosfor, který zasáhne tkáň, se může dostávat dál do těla a hořet. Způsobuje velkou bolest a prohlubující se popálenina může nevratně poškodit vnitřní orgány. Zdravotní stav lidí s popáleninami způsobenými bílým fosforem se může rychle zhoršovat. I lidé, kteří mají popálené relativně malé plochy, v rozsahu 10-15 procent těla, a kteří by se měli normálně zotavit, mohou zemřít.Obyvatelé Gazy, kteří nevěděli, že jejich domy byly zasaženy municí obsahující bílý fosfor, hasili plameny vodou, která ale hoření fosforu podporuje. Lékaři se snažili rány omývat fyziologickým roztokem, protože nevěděli, jaká látka je způsobila. Když pak zraněným vyměňovali obvazy, z ran stále vycházel kouř.

16letá dívka: Ta bolest je pronikavá

16letá Samia Salman Al-Manay byla 10. ledna v 8 hodin večer ve svém domově v uprchlickém táboře Džabalíja zasažena granátem s bílým fosforem. Deset dní poté na nemocničním lůžku pracovníkům Amnesty International řekla, že stále cítí intenzivní bolest způsobenou popáleninami na obličeji a dolních končetinách. „Ta bolest je pronikavá. Bolí to jako kdyby mě spaloval oheň. Už to nemůžu vydržet. I když dostávám léky, ta bolest je pořád velmi silná.“"Izraelští představitelé opakují, že vojenská operace byla namířena proti Hamasu, a nikoli proti civilní populaci Gazy. Je proto neomluvitelné, aby dál zadržovali informace, které jsou nezbytné pro úspěšnou léčbu lidí, kteří byli při útocích zasaženi," upozorňuje Donatella Rovera.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...