Evropa by měla pomoci zavřít Guantánamo

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 22.1.2009

Koalice organizací na ochranu lidských práv dnes apelovala na ministry zahraničních věcí zemí EU, aby pomohli uzavřít věznici na Guantánamu. Představitelé EU se touto otázkou budou zabývat příští týden v Bruselu. Pomoc Evropy by měla spočívat v nabídce humanitární ochrany pro zajatce, kterým by po návratu do zemí původu hrozilo mučení nebo perzekuce.

Výzvu ministrům, kteří se 26. ledna zúčastní jednání Rady pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy, podepsaly přední světové organizace zabývající se ochranou lidských práv Amnesty International, Centrum pro ústavní práva, Human Rights Watch, Mezinárodní federace lidských práv (FIDH) a Reprieve.

Americký prezident Barack Obama 20. ledna přikázal pozastavit procesy před vojenskými soudy na dobu 120 dní. Tento odklad má nové americké administrativě umožnit přezkoumat jednotlivé případy i způsob, jakým tyto soudy rozhodují. Obamovo rozhodnutí uvítaly nevládní organizace, pro které je signálem, že k uzavření věznice dojde v brzké době. Podle obránců lidských práv by však měli evropští partneři nabídnout Obamově administrativě svou pomoc, zejména při řešení situace zajatců, kteří se nemohou vrátit do své vlasti.

Sedm let po otevření věznice zůstává na Guantánamu drženo zhruba 250 zajatců. Mezi nimi je asi 60 mužů, kteří by po návratu domů mohli čelit mučení nebo perzekuci. Jeden z mužů je navíc bez státní příslušnosti. Spojené státy se mohou rozhodnout přijmout některé ze zadržovaných na své území. Zbývající muži však budou potřebovat humanitární ochranu v jiných zemích.

"Amnesty International věří, že výsledkem jednání členských států EU bude společné odhodlání pomoci uzavřít Guantánamo. Ještě důležitější však je, aby následně učinily konkrétní kroky k zajištění útočiště pro zajatce, kteří nemohou být vráceni do svých zemí původu," uvedl Nicolas Beger, ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii.

Další informace:



Ve věznici je nyní v podmínkách, které odporují mezinárodnímu právu, drženo okolo 250 mužů z asi 30 zemí, někteří jsou zbaveni svobody již déle než 6 let. Úřady naznačily ochotu zhruba 50 z těchto mužů propustit. Nemohou se však vrátit do svých zemí původu proto, že jim v nich hrozí mučení nebo perzekuce.

Hlavní odpovědnost za nalezení řešení leží na USA. Další země včetně států EU by měly propuštěným zajatcům pomoci tím, že jim nabídnou humanitární ochranu. Některé evropské země včetně Německa a Portugalska již vyjádřily ochotu zajatce přijmout a Unie diskutuje o přijetí společného postupu v této záležitosti.

Evropská unie by měla nové americké administrativě pomoci tak, aby uzavření věznice na Guantánamu přineslo zákonné a humánní řešení pro zajatce, kteří tam v podmínkách odporujících mezinárodnímu právu tráví i několik let.

Členové EU mají dlouholetou zkušenost v poskytování mezinárodní ochrany ohroženým osobám. Proto představují ideální místo, kam by mohli být propuštění guantánamští zajatci, kteří nepředstavují bezpečnostní riziko, převezeni.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...