Evropa musí pomoci Obamovi uzavřít Guantánamo

  Článek

Zastavte mučení publikován 9.1.2009

Amnesty International ČR pořádá v den 7. výročí převozu prvních zajatců na Guantánamo veřejnou akci, během níž aktivisté v oranžových kombinézách guantánamských zajatců vyzvou k uzavření věznice. Apel bude směřovat i k českému předsednictví EU, které bude mít příležitost nastupujícímu prezidentu Baracku Obamovi s uzavřením Guantánama pomoci.

Kdy: 11. ledna 2009, 15:00 Kde: Staroměstské náměstí, prostor před Staroměstskou radnicí, Praha Co: Protest "zajatců" v oranžových kombinézách, improvizovaná cela„Nežádáme nemožné. Nezákonné věznění na Guantánamu se již brzy může stát minulostí. Díl odpovědnosti by ale měla převzít i Evropa,“ vyzvala Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka AI ČR.České předsednictví EU má historickou příležitost pomoci ukončit lidskoprávní skandál na Guantánamu, protože v jeho průběhu dojde k summitu EU-USA, na kterém bude poprvé přítomna administrativa prezidenta Obamy. Nezákonné zadržování zajatců v posledních letech vážně poškodilo pověst USA, uzavřením Guantánama ale porušování lidských práv nemusí skončit. Nastupující prezident Obama oznámil, že hodlá věznici uzavřít, propuštění zajatci však mohou být po návratu do zemí svého původu vystaveni riziku mučení a pronásledování. Hlavní odpovědnost za nalezení řešení leží na USA. Další země včetně států EU by měly propuštěným zajatcům pomoci tím, že jim nabídnou humanitární ochranu. Některé evropské země včetně Německa a Portugalska již vyjádřily ochotu zajatce přijmout a Unie diskutuje o přijetí společného postupu v této záležitosti.„Mučení z Guantánama není možné vyvážet do jiných zemí. A v tom by měla Evropa pomoci,“ prohlásila Lenka Pitronová.Ve věznici je nyní v podmínkách, které odporují mezinárodnímu právu, drženo okolo 250 mužů z asi 30 zemí, někteří jsou zbaveni svobody již déle než 6 let. Úřady naznačily ochotu zhruba 50 z těchto mužů propustit, protože nepředstavují bezpečnostní hrozbu. Nemohou se však vrátit do svých zemí původu právě proto, že jim v nich hrozí mučení.

Další informace:

Evropská unie by měla nové americké administrativě pomoci tak, aby uzavření věznice na Guantánamu přineslo zákonné a humánní řešení pro zajatce, kteří tam v podmínkách odporujících mezinárodnímu právu tráví i několik let.Odůvodnění:1. Některé evropské státy se zapojily do amerického programu utajovaných převozů a věznění zajatců "války proti teroru", svou odpovědnost navíc popírají. Míra zapojení jednotlivých evropských zemí se liší. Některé aktivně participovaly na nezákonném zadržování podezřelých, další na svém území připustily existenci utajovaných věznic - tzv. černých děr. Jiné pak „pouze“ přivíraly oči nad zneužíváním svých letišť a vzdušného prostoru.2. Členové EU mají dlouholetou zkušenost v poskytování mezinárodní ochrany ohroženým osobám. Proto představují ideální místo, kam by mohli být propuštění guantánamští zajatci převezeni. Podrobné informace v anglickém jazyce najdete zde.Výzva AI nastupujícímu prezidentu Obamovi zde.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...