Evropa musí být rozhodnější při řešení krize v pásmu Gazy

(Brusel, 8. ledna 2009) Amnesty International (AI) vyzvala ministry zahraničí zemí EU jednající v Praze, aby při všech příležitostech apelovali na Izrael, který musí ukončit útoky na civilisty a civilní budovy v pásmu Gazy. Izrael také musí umožnit dostatečný průchod humanitární pomoci. AI je znepokojena tím, že dosavadní diplomatické snahy Unie neměly dostatečný výsledek.

„1,5 milionu obyvatel pásma Gazy se ocitlo v pasti humanitární krize. Členské země EU musí proto odložit stranou odlišnosti ve svých názorech a vyslat oběma stranám konfliktu jasný signál,” prohlásil Nicolas Beger, ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii. „Pokud EU myslí svá slova skutečně vážně, měla by pozastavit diskuzi o tzv. povýšení vztahů s Izraelem do doby, než získá konkrétní závazek, že humanitární katastrofa skončí,” prohlásila Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI. Právě rozvoj vztahů s Izraelem je jedním z úkolů českého předsednictví. Jak však dodává Dáša van der Horst: “Diplomatické úsilí EU v souvislosti s řešením aktuální krize zatím Izrael do velké míry ignoroval. Proto by bylo neadekvátní v této situaci pomýšlet na rozvoj vztahů a zapomínat přitom na porušování lidských práv, kterého se země dopouští.“Přes úsilí EU a další diplomatické snahy konflikt v Gaze stále nabírá na intenzitě a počty civilních obětí dál narůstají. Cílem útoků izraelských sil se stávají i nevojenské objekty, například školy a univerzity. Média ani organizace jako Červený kříž nemají do postižených oblastí plný přístup. V potřebném rozsahu nemůže do pásma Gazy vstoupit ani humanitární pomoc EU.Současně s výzvou adresovanou lídrům EU vyzývá AI nadále i k zastavení nerozlišujících raketových útoků ze strany palestinských ozbrojených skupin, které zasahují civilní cíle na jihu Izraele.V dopise zaslaném tzv. evropské Trojce po jejím návratu z Blízkého východu AI vyjádřila znepokojení nad tím, že EU dosud nedokázala sehrát dostatečnou roli také v Radě bezpečnosti OSN.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

15.2.2018

Rok po migrační dohodě mezi Itálií a Libyí je čas vysvobodit tisíce lidí z hrozných podmínek

Lidé jsou drženi v nelidských libyjských detencích, kde je běžné špatné zacházení a mučení.

25.3.2017

Uprchlíci uvěznění v Řecku potřebují funkční plán

Ostudný postoj Evropy ke globální uprchlické krizi vejde do dějin jako skvrna na našem kolektivním svědomí. Stejně jako špatné zacházení se zvládnutelným počtem lidí hledajících ochranu na jejích hranicích.

20.6.2017

“DARUJ DOMOV”: Obrovský globální koncert na podporu solidarity s uprchlíky

1 000 hudebníků bude v září hrát po celém světě na akcích pořádaných Amnesty International a Sofar Sounds. V České republice se k nim přidá například zpěvačka Katarzia!