Evropa musí být rozhodnější při řešení krize v pásmu Gazy

(Brusel, 8. ledna 2009) Amnesty International (AI) vyzvala ministry zahraničí zemí EU jednající v Praze, aby při všech příležitostech apelovali na Izrael, který musí ukončit útoky na civilisty a civilní budovy v pásmu Gazy. Izrael také musí umožnit dostatečný průchod humanitární pomoci. AI je znepokojena tím, že dosavadní diplomatické snahy Unie neměly dostatečný výsledek.

„1,5 milionu obyvatel pásma Gazy se ocitlo v pasti humanitární krize. Členské země EU musí proto odložit stranou odlišnosti ve svých názorech a vyslat oběma stranám konfliktu jasný signál,” prohlásil Nicolas Beger, ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii. „Pokud EU myslí svá slova skutečně vážně, měla by pozastavit diskuzi o tzv. povýšení vztahů s Izraelem do doby, než získá konkrétní závazek, že humanitární katastrofa skončí,” prohlásila Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI. Právě rozvoj vztahů s Izraelem je jedním z úkolů českého předsednictví. Jak však dodává Dáša van der Horst: “Diplomatické úsilí EU v souvislosti s řešením aktuální krize zatím Izrael do velké míry ignoroval. Proto by bylo neadekvátní v této situaci pomýšlet na rozvoj vztahů a zapomínat přitom na porušování lidských práv, kterého se země dopouští.“Přes úsilí EU a další diplomatické snahy konflikt v Gaze stále nabírá na intenzitě a počty civilních obětí dál narůstají. Cílem útoků izraelských sil se stávají i nevojenské objekty, například školy a univerzity. Média ani organizace jako Červený kříž nemají do postižených oblastí plný přístup. V potřebném rozsahu nemůže do pásma Gazy vstoupit ani humanitární pomoc EU.Současně s výzvou adresovanou lídrům EU vyzývá AI nadále i k zastavení nerozlišujících raketových útoků ze strany palestinských ozbrojených skupin, které zasahují civilní cíle na jihu Izraele.V dopise zaslaném tzv. evropské Trojce po jejím návratu z Blízkého východu AI vyjádřila znepokojení nad tím, že EU dosud nedokázala sehrát dostatečnou roli také v Radě bezpečnosti OSN.

9.7.2019

Lidská práva jsou základem řešení klimatické krize

Komunity bránící lidská práva a životní prostředí musí hledat řešení společně.

25.1.2019

Venezuela: Více než 10 lidí zabito při protestech

Krize vyhnala do ulic tisíce lidí, tvrdé represivní zásahy policie a armády přinesly už několika lidem smrt.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

1.6.2018

PALESTINCI ŽIJÍCÍ NA OKUPOVANÝCH ÚZEMÍCH