Evropa musí být rozhodnější při řešení krize v pásmu Gazy

(Brusel, 8. ledna 2009) Amnesty International (AI) vyzvala ministry zahraničí zemí EU jednající v Praze, aby při všech příležitostech apelovali na Izrael, který musí ukončit útoky na civilisty a civilní budovy v pásmu Gazy. Izrael také musí umožnit dostatečný průchod humanitární pomoci. AI je znepokojena tím, že dosavadní diplomatické snahy Unie neměly dostatečný výsledek.

„1,5 milionu obyvatel pásma Gazy se ocitlo v pasti humanitární krize. Členské země EU musí proto odložit stranou odlišnosti ve svých názorech a vyslat oběma stranám konfliktu jasný signál,” prohlásil Nicolas Beger, ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii. „Pokud EU myslí svá slova skutečně vážně, měla by pozastavit diskuzi o tzv. povýšení vztahů s Izraelem do doby, než získá konkrétní závazek, že humanitární katastrofa skončí,” prohlásila Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI. Právě rozvoj vztahů s Izraelem je jedním z úkolů českého předsednictví. Jak však dodává Dáša van der Horst: “Diplomatické úsilí EU v souvislosti s řešením aktuální krize zatím Izrael do velké míry ignoroval. Proto by bylo neadekvátní v této situaci pomýšlet na rozvoj vztahů a zapomínat přitom na porušování lidských práv, kterého se země dopouští.“Přes úsilí EU a další diplomatické snahy konflikt v Gaze stále nabírá na intenzitě a počty civilních obětí dál narůstají. Cílem útoků izraelských sil se stávají i nevojenské objekty, například školy a univerzity. Média ani organizace jako Červený kříž nemají do postižených oblastí plný přístup. V potřebném rozsahu nemůže do pásma Gazy vstoupit ani humanitární pomoc EU.Současně s výzvou adresovanou lídrům EU vyzývá AI nadále i k zastavení nerozlišujících raketových útoků ze strany palestinských ozbrojených skupin, které zasahují civilní cíle na jihu Izraele.V dopise zaslaném tzv. evropské Trojce po jejím návratu z Blízkého východu AI vyjádřila znepokojení nad tím, že EU dosud nedokázala sehrát dostatečnou roli také v Radě bezpečnosti OSN.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

18.6.2018

Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi

1.6.2018