Vojenská taktika obou stran konfliktu v Gaze ohrožuje civilisty

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) prohlásila, že izraelští vojáci i palestinští bojovníci svou vojenskou taktikou ohrožují životy palestinských civilistů. Za obzvlášť znepokojivé označila zprávy o používání lidských štítů v pásmu Gazy.

„Naše zdroje z Gazy uvádějí, že izraelští vojáci vstoupili do řady palestinských domů a zabrali v nich pozice. Rodiny, které v domech žijí, byly přinuceny zůstat v přízemí, zatímco zbytek jejich domu je používán jako základna pro ostřelování,“ upozornila Dáša van der Horst, ředitelka AI ČR. „Takové jednání ohrožuje životy palestinských rodin a znamená, že jsou v podstatě používány jako lidské štíty.“Jak izraelští vojáci, tak palestinští ozbrojenci proti sobě útočí v blízkosti civilních domovů a vystavují tak jejich obyvatele ohrožení. Izraelské síly omlouvají bombardování civilních domů a dalších budov tím, že je využívají ostřelovači mířící na izraelské cíle. Palestinští bojovníci však obvykle vyklidí oblast hned poté, co útok dokončí, a nesetrvávají již na místě.„Izraelská armáda si je dobře vědoma toho, že palestinští útočníci obvykle opustí oblast hned po provedení útoku. Odvetná akce proti civilním domům tedy ve většině případů zasáhne pouze civilisty.“„Bojovníci na obou stranách nesmí provádět útoky z civilních míst. Pokud však k útokům používají domy civilistů, neznamená to, že tyto domy a jejich civilní obyvatelé představují legitimní vojenské cíle.“Podle informací od palestinských rodin dochází v pásmu Gazy k případům, kdy palestinští ozbrojenci používají k ostřelování místa v blízkosti obytných budov. Ignorují přitom žádosti civilistů, aby odešli. V některých případech se však daří přimět palestinské ozbrojence k tomu, aby oblasti v blízkosti obytných domů opustili, aniž by je využili k ostřelování izraelských sil.„Používání této taktiky ve chvíli, kdy se ozbrojené střety odehrávají v ulicích hustě obydlených oblastí, je ukázkou nezájmu obou stran respektovat chráněný status civilistů v ozbrojených konfliktech,“ dodala Dáša van der Horst. „Je proto třeba provést nezávislé vyšetřování informací o nezákonných útocích, včetně možných válečných zločinů obou stran konfliktu.“

11.10.2017

Xenofobní volební spot Bloku proti islamizaci. Česká televize podala trestní oznámení

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

10.3.2017

Jemen: Hútské milice verbují dětské vojáky do přední bojové linie

Objevily se nové důkazy, že Hútská ozbrojená skupina aktivně verbuje patnáctileté chlapce, aby bojovali coby dětští vojáci v přední bojové linii jemenského konfliktu, prohlásilo dnes Amnesty International. Její zástupci hovořili s rodinami tří chlapců, kteří se tento měsíc stali cílem děsivé praxe porušující mezinárodní právo. Tyto rodiny rovněž potvrdily nábor čtvrtého místního chlapce.

27.1.2017

Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů