Výzvy pro české předsednictví - uzavření Guantánama, lidská práva v Číně a Izraeli nebo postavení Romů v EU

Pomoc administrativě USA s uzavřením Guantánama, důsledný důraz na lidská práva ve vztahu k třetím zemím, jako jsou Čína nebo Izrael, úsilí o řešení postavení Romů v Evropě. To jsou některé z výzev, které podle Amnesty International (AI) stojí před českým předsednictvím EU. S kompletním zněním doporučení dnes organizace zabývající se ochranou lidských práv seznámila ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Amnesty International ve svém dokumentu pod názvem „Srdce Evropy musí bít pro lidská práva“ předložila českému předsednictví konkrétní doporučení, která se týkají naléhavých otázek lidských práv na území Unie i za jeho hranicemi. Česká republika má pro jejich řešení výjimečně výhodnou pozici. Všechna doporučení jsou realizovatelná během šesti měsíců českého předsednictví.

„Česká republika bude mít během předsednictví možnost vyslat jasný signál, že je z pozice lídra EU připravena učinit konkrétní kroky pro ochranu lidských práv,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Jde zejména o nabídku pomoci USA s uzavřením věznice na Guantánamu, která by mohla být učiněna již na prvním summitu EU-USA s novou americkou administrativou.

„České předsednictví bude mít historickou příležitost pomoci ukončit lidskoprávní skandál na Guantánamu, neboť v jeho průběhu proběhne první summit EU-USA s administrativou prezidenta Obamy. Nedávno navíc Portugalsko vyzvalo členy EU, aby zajatcům z Guantánama nabídli ochranu,“ prohlásil Nicolas Beger, ředitel Kanceláře AI pro Evropskou unii.

Nelze také zavírat oči nad nutností řešit postavení romských komunit v celé Evropské unii, v němž by český vláda mohla využít vlastní zkušenosti a podpořit vznik rámcové strategie pro začlenění Romů.

Je však také třeba znovu jednoznačně stanovit lidská práva jako prioritu unijní politiky. „Zejména pokud je EU postavena před úkol sladit závazky v oblasti lidských práv se svými zájmy v oblasti obchodu, energetiky nebo bezpečnosti, jsou lidská práva často podřízena ekonomickým zájmům,“ stojí v dokumentu, který byl dnes předán ministru Karlu Schwarzenbergovi.

„Lidé, jejichž práva jsou porušována, potřebují okamžitou ochranu. České předsednictví bude hrát hlavní roli v jejím zajištění například v rámci dialogu o lidských právech s Čínou nebo při tvorbě Akčního plánu mezi EU a Izraelem,“ dodala Dáša van der Horst.

27.2.2017

Syrský uprchlík o situaci ve své zemi pro DVTV

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

26.2.2017

Idnes.cz cituje průzkum Amnesty o znásilnění

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.