Výzvy pro české předsednictví - uzavření Guantánama, lidská práva v Číně a Izraeli nebo postavení Romů v EU

Pomoc administrativě USA s uzavřením Guantánama, důsledný důraz na lidská práva ve vztahu k třetím zemím, jako jsou Čína nebo Izrael, úsilí o řešení postavení Romů v Evropě. To jsou některé z výzev, které podle Amnesty International (AI) stojí před českým předsednictvím EU. S kompletním zněním doporučení dnes organizace zabývající se ochranou lidských práv seznámila ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Amnesty International ve svém dokumentu pod názvem „Srdce Evropy musí bít pro lidská práva“ předložila českému předsednictví konkrétní doporučení, která se týkají naléhavých otázek lidských práv na území Unie i za jeho hranicemi. Česká republika má pro jejich řešení výjimečně výhodnou pozici. Všechna doporučení jsou realizovatelná během šesti měsíců českého předsednictví.

„Česká republika bude mít během předsednictví možnost vyslat jasný signál, že je z pozice lídra EU připravena učinit konkrétní kroky pro ochranu lidských práv,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Jde zejména o nabídku pomoci USA s uzavřením věznice na Guantánamu, která by mohla být učiněna již na prvním summitu EU-USA s novou americkou administrativou.

„České předsednictví bude mít historickou příležitost pomoci ukončit lidskoprávní skandál na Guantánamu, neboť v jeho průběhu proběhne první summit EU-USA s administrativou prezidenta Obamy. Nedávno navíc Portugalsko vyzvalo členy EU, aby zajatcům z Guantánama nabídli ochranu,“ prohlásil Nicolas Beger, ředitel Kanceláře AI pro Evropskou unii.

Nelze také zavírat oči nad nutností řešit postavení romských komunit v celé Evropské unii, v němž by český vláda mohla využít vlastní zkušenosti a podpořit vznik rámcové strategie pro začlenění Romů.

Je však také třeba znovu jednoznačně stanovit lidská práva jako prioritu unijní politiky. „Zejména pokud je EU postavena před úkol sladit závazky v oblasti lidských práv se svými zájmy v oblasti obchodu, energetiky nebo bezpečnosti, jsou lidská práva často podřízena ekonomickým zájmům,“ stojí v dokumentu, který byl dnes předán ministru Karlu Schwarzenbergovi.

„Lidé, jejichž práva jsou porušována, potřebují okamžitou ochranu. České předsednictví bude hrát hlavní roli v jejím zajištění například v rámci dialogu o lidských právech s Čínou nebo při tvorbě Akčního plánu mezi EU a Izraelem,“ dodala Dáša van der Horst.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

12.2.2019

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu a správě webových stránek www.lidskaprava.cz

8.2.2019

Jana Straková: Stav celé společnosti závisí na tom, jak vzdělaná a kultivovaná je ta nejméně vzdělaná část populace

Docentka Jana Straková působí v Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Dlouhodobě bojuje za vysokou kvalitu a rovnost ve veřejném vzdělávání. Vytrvale upozorňuje na to, že vzdělávací výsledky českých dětí extrémně závisí na tom, do jaké školy děti chodí, v jak bohatém regionu žijí a jaké mají rodinné zázemí. Jana Straková je lídrem v prosazování rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny děti. Za to získala Cenu Nadace České spořitelny. Rozhovor s Janou Strakovou vznikl při příležitosti udělení ceny.

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině