Výzvy pro české předsednictví - uzavření Guantánama, lidská práva v Číně a Izraeli nebo postavení Romů v EU

  Článek

publikován 17.12.2008

Pomoc administrativě USA s uzavřením Guantánama, důsledný důraz na lidská práva ve vztahu k třetím zemím, jako jsou Čína nebo Izrael, úsilí o řešení postavení Romů v Evropě. To jsou některé z výzev, které podle Amnesty International (AI) stojí před českým předsednictvím EU. S kompletním zněním doporučení dnes organizace zabývající se ochranou lidských práv seznámila ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Amnesty International ve svém dokumentu pod názvem „Srdce Evropy musí bít pro lidská práva“ předložila českému předsednictví konkrétní doporučení, která se týkají naléhavých otázek lidských práv na území Unie i za jeho hranicemi. Česká republika má pro jejich řešení výjimečně výhodnou pozici. Všechna doporučení jsou realizovatelná během šesti měsíců českého předsednictví.

„Česká republika bude mít během předsednictví možnost vyslat jasný signál, že je z pozice lídra EU připravena učinit konkrétní kroky pro ochranu lidských práv,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Jde zejména o nabídku pomoci USA s uzavřením věznice na Guantánamu, která by mohla být učiněna již na prvním summitu EU-USA s novou americkou administrativou.

„České předsednictví bude mít historickou příležitost pomoci ukončit lidskoprávní skandál na Guantánamu, neboť v jeho průběhu proběhne první summit EU-USA s administrativou prezidenta Obamy. Nedávno navíc Portugalsko vyzvalo členy EU, aby zajatcům z Guantánama nabídli ochranu,“ prohlásil Nicolas Beger, ředitel Kanceláře AI pro Evropskou unii.

Nelze také zavírat oči nad nutností řešit postavení romských komunit v celé Evropské unii, v němž by český vláda mohla využít vlastní zkušenosti a podpořit vznik rámcové strategie pro začlenění Romů.

Je však také třeba znovu jednoznačně stanovit lidská práva jako prioritu unijní politiky. „Zejména pokud je EU postavena před úkol sladit závazky v oblasti lidských práv se svými zájmy v oblasti obchodu, energetiky nebo bezpečnosti, jsou lidská práva často podřízena ekonomickým zájmům,“ stojí v dokumentu, který byl dnes předán ministru Karlu Schwarzenbergovi.

„Lidé, jejichž práva jsou porušována, potřebují okamžitou ochranu. České předsednictví bude hrát hlavní roli v jejím zajištění například v rámci dialogu o lidských právech s Čínou nebo při tvorbě Akčního plánu mezi EU a Izraelem,“ dodala Dáša van der Horst.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...