Lidská práva nelze umlčet: osobnosti českého veřejného života podporují lidská práva

Patnáct osobností českého veřejného života se zapojilo do oslavy 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv. Každá z nich „adoptovala“ jeden z článků deklarace, která již šest desítek let garantuje rovná a nedělitelná práva všem bez rozdílu.

Známé osobnosti se setkaly na plakátu se sloganem „Lidská práva nelze umlčet“ a společně tak podpořily myšlenku, že lidská práva jsou výsadou, ale i odpovědností každého z nás. Plakát spojil lidi různých profesí a názorů, známé osobnosti s těmi, jejichž tvář známá není.

Ze známých osobností se k projektu se připojili například novinářka Jarmila Balážová, básník a písničkář Jiří Dědeček, zpěvačka Tonya Graves, teolog Tomáš Halík, scenáristka Irena Hejdová, zpěvák Michal Hrůza, chartista a bývalý novinář Ivan Medek, spisovatel Jaroslav Rudiš, fotbalista Tomáš Ujfaluši, designér Maxim Velčovský, herec Pavel Vondruška a členky kapely Yellow Sisters.

Projekt vznikl ve spolupráci Amnesty International ČR a Informační kanceláře OSN v Praze.

Máte-li zájem umístit plakát ve Vaší škole, kanceláři nebo třeba oblíbené kavárně, chcete banner na své webové stránky? Kontaktujte kancelář Amnesty International!

Fotografie pořídila Barbora Kabátová. Portrét Ivana Medka laskavě poskytl Ivan Eglich.

20.5.2020

Pokud zažíváte domácí násilí, nebojte se požádat o pomoc, vyzývají nevládky a pražský magistrát

Koalice Hlas proti násilí spouští s magistrátem novou kampaň v reakci na pandemii COVID-19.

2.4.2020

Evropa: Amnesty zdůrazňuje priority lidských práv pro reakce států na COVID-19

Státy musí zaručit, že reakce na COVID-19 jsou v souladu s jejich mezinárodními a regionálními závazky v oblasti lidských práv. Digitální dohled lze ospravedlnit pouze tehdy, pokud respektuje lidská práva.

26.9.2019

Protesty v Hongkongu: Svévolná zatýkání, brutální bití a mučení ve vazbě

Nové terénní vyšetřování Amnesty zdokumentovalo alarmující způsob práce policie v Hongkongu, včetně bezohledných zásahů, zatýkání při protestech i mučení a špatného zacházení ve vazbě.