Irák: bezpečností dohoda přináší nebezpečí mučení

  Článek

Zastavte mučení publikován 2.12.2008

Tisíce Iráčanů zadržovaných americkými jednotkami, kteří budou předáni iráckým úřadům, mohou být vystaveny mučení nebo dokonce popraveni. Varování přichází po schválení smlouvy SOFA mezi americkou a iráckou vládou, podle níž má být po 31. prosinci z amerického zajetí do iráckých věznic předáno až 16 000 vězňů.

„SOFA nezaručuje zadržovaným žádnou ochranu,“ říká Malcolm Smart z Amnesty International. „Máme zprávy o závažném porušování lidských práv – i mučení – ke kterému v iráckých věznicích a detenčních centrech dochází. Spojené státy nemohou dovolit, aby do nich byl kdokoli předán, pokud nebudou mít záruku, že jeho práva budou respektována.“Irácké úřady nyní drží tisíce zajatců, velká část z nich nebyla obviněna ani odsouzena a někteří jsou ve vězení už víc než pět let bez šance na to, že jejich případ bude nezávisle posouzen. I u těch, kteří jsou ve vězení na základě soudního rozhodnutí, mohou často existovat pochybnosti o tom, zda procesy vyhovovaly mezinárodním standardům. Mezi vězni jsou členové bývalé vládní strany Baas nebo představitelé režimu Saddáma Husajna, ti se nacházejí ve zvýšeném nebezpečí. Například Ali Hassan al-Madžíd a dva další muži, kteří byli odsouzeni k smrti za zločiny spáchané za Saddámovy vlády, budou po předání iráckým úřadům pravděpodobně okamžitě popraveni.Dohoda se nezmiňuje ani o více než dvou tisících Íránců patřících k íránské opozici, kteří jsou uvězněni v táboře Ashraf na severu Iráku, kde byly několik let pod ochranou amerických sil. Irácká vláda požaduje, aby z tábora do konce roku 2008 odešli, někteří vládní úředníci dokonce uvedli, že pokud neodejdou sami, mohou být z Iráku odsunuti násilím. Amnesty International varuje, že pokud se vrátí do Íránu, může jim hrozit vážné porušování lidských práv. Amnesty International také poukazuje na fakt, že zatímco smlouva odebírá soukromým kontraktorům amerického ministerstva obrany působícím v Iráku ochranu před soudním stíháním, nečiní žádný rozdíl mezi vojenskými i civilními kontraktory například amerického ministerstva zahraničních věcí. Ti byli přitom v minulosti mnohokrát obviněni ze zabíjení iráckých civilistů. Týká se to například bezpečnostní firmy Blackwater, která byla ze závažného porušování lidských práv obviněna vloni a která v Iráku působí na základě smlouvy s ministerstvem zahraničních věcí.Další informace o smlouvě SOFASOFA nahradí stávající mandát OSN, američtí vojáci podle ní budou z městských území staženi do června 2009 a zemi opustí do konce roku 2001.Po 31. prosinci 2008 budou mít irácké úřady větší slovo v řízení denních operací americké armády na území Iráku. Článek 12 smlouvy SOFA uvádí, že Irák má přednostní právo uplatňovat jurisdikci proti členům amerických sil nebo civilních složek kvůli vážným předem určeným těžkým zločinům, pokud byly spáchány mimo ujednané objekty nebo mimo službu. Blíže určena však není povaha těchto těžkých zločinů ani proces, kterým se za své zločiny budou zodpovídat ti, kteří je spáchali během služby.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...