AI: postavte se rasistickým útokům

Mezinárodní sekretariát organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) dnes reagoval na vzestup slovních i fyzických útoků vůči romské komunitě, které mají na svědomí příznivci extremistických skupin v České republice. Organizace vyzývá české úřady, aby stíhaly pachatele, kteří svými činy překročí zákony.

Amnesty International vyjadřuje znepokojení nad pochodem extremistů v Litvínově, který následoval po demonstraci extrémně pravicové Dělnické strany v tomtéž městě. Účastníci pochodu chtěli vstoupit do části města, kterou obývají především Romové. Někteří extremisté byli ozbrojeni pyrotechnikou a dalšími zbraněmi, což představovalo hrozbu fyzických útoků na romské obyvatele lokality. Extremisté se střetli s policií, která se snažila útokům na romskou komunitu zabránit.Nejedná se o výjimečnou aktivitu extremistů na území ČR. Již 18. října 2008 proběhlo v Litvínově obdobné shromáždění, které starosta města rozpustil."Čeští politici a zejména vláda musí rezolutně odsoudit veškeré projevy nenávisti a nesnášenlivosti, ať už je jejich terčem kdokoli. Musí také dát jasně najevo, že takové jednání je nepřijatelné a nezákonné," prohlásil David Diaz-Jogeix, ředitel programu AI pro Evropu a střední Asii.

27.6.2018

Trest smrti pro Nouru změněn!

Dne 26. června změnil súdánský soud rozsudek trestu smrti pro Nouru Husejnovou na pětileté vězení za zabití jejího manžela při sebeobraně během pokusu o znásilnění.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!