AI: postavte se rasistickým útokům

Mezinárodní sekretariát organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) dnes reagoval na vzestup slovních i fyzických útoků vůči romské komunitě, které mají na svědomí příznivci extremistických skupin v České republice. Organizace vyzývá české úřady, aby stíhaly pachatele, kteří svými činy překročí zákony.

Amnesty International vyjadřuje znepokojení nad pochodem extremistů v Litvínově, který následoval po demonstraci extrémně pravicové Dělnické strany v tomtéž městě. Účastníci pochodu chtěli vstoupit do části města, kterou obývají především Romové. Někteří extremisté byli ozbrojeni pyrotechnikou a dalšími zbraněmi, což představovalo hrozbu fyzických útoků na romské obyvatele lokality. Extremisté se střetli s policií, která se snažila útokům na romskou komunitu zabránit.Nejedná se o výjimečnou aktivitu extremistů na území ČR. Již 18. října 2008 proběhlo v Litvínově obdobné shromáždění, které starosta města rozpustil."Čeští politici a zejména vláda musí rezolutně odsoudit veškeré projevy nenávisti a nesnášenlivosti, ať už je jejich terčem kdokoli. Musí také dát jasně najevo, že takové jednání je nepřijatelné a nezákonné," prohlásil David Diaz-Jogeix, ředitel programu AI pro Evropu a střední Asii.

1.8.2019

Polsko: Policie nedokázala ochránit LGBT průvod před nenávistným chováním

Polská policie selhala při ochraně účastníků LGBT+ pochodu v Bělostoku. Amnesty vyzývá úřady v Polsku, aby veřejně odsoudily nenávistné útoky a co nejdříve zahájily plné, účinné a nestranné vyšetřování.

21.2.2019

Malawi zažívá opětovný vzestup útoků proti osobám s albinismem

Od prosince 2018 došlo už ke dvěma smrtelným útokům a třem únosům.

1.3.2019

Vitalina Kovalová organizuje setkání LGBT v rodném Užhorodě na západě Ukrajiny

Mladá aktivistka bojující za práva diskriminované skupiny LGBTI organizuje meeting na Mezinárodní den žen - v předchozích letech už čelila násilným útokům.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce