AI: postavte se rasistickým útokům

Mezinárodní sekretariát organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) dnes reagoval na vzestup slovních i fyzických útoků vůči romské komunitě, které mají na svědomí příznivci extremistických skupin v České republice. Organizace vyzývá české úřady, aby stíhaly pachatele, kteří svými činy překročí zákony.

Amnesty International vyjadřuje znepokojení nad pochodem extremistů v Litvínově, který následoval po demonstraci extrémně pravicové Dělnické strany v tomtéž městě. Účastníci pochodu chtěli vstoupit do části města, kterou obývají především Romové. Někteří extremisté byli ozbrojeni pyrotechnikou a dalšími zbraněmi, což představovalo hrozbu fyzických útoků na romské obyvatele lokality. Extremisté se střetli s policií, která se snažila útokům na romskou komunitu zabránit.Nejedná se o výjimečnou aktivitu extremistů na území ČR. Již 18. října 2008 proběhlo v Litvínově obdobné shromáždění, které starosta města rozpustil."Čeští politici a zejména vláda musí rezolutně odsoudit veškeré projevy nenávisti a nesnášenlivosti, ať už je jejich terčem kdokoli. Musí také dát jasně najevo, že takové jednání je nepřijatelné a nezákonné," prohlásil David Diaz-Jogeix, ředitel programu AI pro Evropu a střední Asii.

22.12.2016

Ředitel OPU k útokům v Berlíně

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

8.12.2016

Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.

16.11.2016

Hanobení prezidenta? Nevracejme se k omezování svobody slova!

Amnesty International upozorňuje, že návrat k uzákonění trestného činu hanobení prezidenta by byl krok zpět v přístupu k dodržování a hájení osobní svobody a svobody slova.