Čeští hudebníci naladili struny pro lidská práva

Kapely a hudebníci jako Kryštof, -123 minut, Čechomor, Čankišou, GreenSmatroll, Jan Burian nebo Alice Springs připomínají lidská práva. V rámci mezinárodního hudebního projektu Small Places Tour se tak přidávají ke stovkám dalších muzikantů z celého světa, kteří se společně rozhodli oslavit 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv.

"V průběhu dvacátého století jsme se několikrát přesvědčili, že lidský život stále nemá dostatečnou váhu, ať už se to týká rozvojových zemí, tak i vyspělých," uvedl Nikos P. Kuluris z kapely Kryštof, která se k projektu přidala.České kapely tak stojí po boku zahraničních hvězd jako jsou R.E.M., The Edge z U2, Joan Baez, Alanis Morissette nebo Glen Hansard a Markéta Irglová. Společně připomenou, že pro miliony lidí po celém světě je bezpráví nadále realitou. Chtějí získat pozornost například pro 50 vězněných bloggerů v Číně, 2 100 politických vězňů v Barmě nebo 200 000 obětí konfliktu v Dárfúru.Právě názor umělců ve spojení s jejich hudbou může fanoušky inspirovat k tomu, aby o lidských právech přemýšleli."Většinu charitativních hudebních projektů si lidé představují jako megakoncert v některé ze světových metropolí a mají možnost ho vidět maximálně prostřednictvím televizního přenosu. Cílem Amnesty International je přinést spojení hudby a lidských práv do všech měst, ne jen do milionových metropolí," řekla Lenka Pitronová kampaňová koordinátorka Amnesty International.V České republice se k projektu dosud připojili Alice Springs, Anabáze, Čechomor, Jan Burian, Čankišou, Ho Konabos, Greensmatroll, Guločar, Kryštof, -123 minut, Toy, Vladimír Václavek a Miloš Dvořáček a další. Projekt Small Places Tour je otevřen pro každého, není limitován žánrem nebo hudebním stylem a hudebníci se k němu mohou stále připojit. Aktuální seznam koncertů a kapel sledujte zde. Akce vyvrcholí na Den lidských práv 10. prosince 2008.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.