14 barmských disidentů dnes dostalo tvrdé tresty

Nejméně čtrnáct barmských disidentů, kteří se loni zúčastnili protivládních demonstrací, bylo odsouzeno k tvrdým trestům. Úřady každému z nich vyměřily 65 let vězení za to, že veřejně vyjádřili své názory. Soudní proces podle Amnesty International (AI) odhalil skutečný záměr barmské vojenské vlády, kterým je postih jakékoli opozice.

Rozsudky byly vyneseny především kvůli účasti disidentů na tzv. Šafránové revoluci. Ta byla zahájena v září loňského roku pokojnými demonstracemi občanů a mnichů, které přerostly v největší protivládní protesty od roku 1988. Proti demonstrantům zasáhly barmské ozbrojené složky. Výsledkem byly tisíce zatčených, stovky zraněných a nejméně 31 mrtvých."Odsouzením těchto disidentů barmská vláda ukázala své skutečné úmysly. Provinili se totiž jen tím, že v průběhu loňských demonstrací pokojně vyjádřili své názory," uvedl Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.V současné době je v barmských věznicích podle Amnesty International drženo více než 2 100 politických vězňů. Je to nejvyšší číslo za poslední roky. Na rozsudek navíc čeká dalších 23 členů studentského hnutí z roku 1988.

28.5.2018

Deník Referendum o Tašiho rozsudku

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

22.5.2018

5 let vězení pro pro Tašiho Wangčuka

Pětiletý trest odnětí svobody pro tibetského aktivistu je jasným signálem neustávajícího tlaku ze strany čínských úřadů na Tibeťany, jejichž jediným proviněním je pokojné uplatňování svých kulturních práv.