14 barmských disidentů dnes dostalo tvrdé tresty

Nejméně čtrnáct barmských disidentů, kteří se loni zúčastnili protivládních demonstrací, bylo odsouzeno k tvrdým trestům. Úřady každému z nich vyměřily 65 let vězení za to, že veřejně vyjádřili své názory. Soudní proces podle Amnesty International (AI) odhalil skutečný záměr barmské vojenské vlády, kterým je postih jakékoli opozice.

Rozsudky byly vyneseny především kvůli účasti disidentů na tzv. Šafránové revoluci. Ta byla zahájena v září loňského roku pokojnými demonstracemi občanů a mnichů, které přerostly v největší protivládní protesty od roku 1988. Proti demonstrantům zasáhly barmské ozbrojené složky. Výsledkem byly tisíce zatčených, stovky zraněných a nejméně 31 mrtvých."Odsouzením těchto disidentů barmská vláda ukázala své skutečné úmysly. Provinili se totiž jen tím, že v průběhu loňských demonstrací pokojně vyjádřili své názory," uvedl Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.V současné době je v barmských věznicích podle Amnesty International drženo více než 2 100 politických vězňů. Je to nejvyšší číslo za poslední roky. Na rozsudek navíc čeká dalších 23 členů studentského hnutí z roku 1988.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!

8.12.2017

Ali Feruz dostal pokutu, zadržení trvá

Ruské úřady nadále drží Aliho Feruze v detenci. navíc dostal pokutu ve výši 85 dolarů

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

6.12.2017

Násilné represe po volbách

Nejméně 13 lidí bylo údajně zabito, deset zadrženo a další zraněni v důsledku násilného potlačení protestů vyvolaných prezidentskými volbami v Hondurasu dne 26. listopadu. Z