14 barmských disidentů dnes dostalo tvrdé tresty

Nejméně čtrnáct barmských disidentů, kteří se loni zúčastnili protivládních demonstrací, bylo odsouzeno k tvrdým trestům. Úřady každému z nich vyměřily 65 let vězení za to, že veřejně vyjádřili své názory. Soudní proces podle Amnesty International (AI) odhalil skutečný záměr barmské vojenské vlády, kterým je postih jakékoli opozice.

Rozsudky byly vyneseny především kvůli účasti disidentů na tzv. Šafránové revoluci. Ta byla zahájena v září loňského roku pokojnými demonstracemi občanů a mnichů, které přerostly v největší protivládní protesty od roku 1988. Proti demonstrantům zasáhly barmské ozbrojené složky. Výsledkem byly tisíce zatčených, stovky zraněných a nejméně 31 mrtvých."Odsouzením těchto disidentů barmská vláda ukázala své skutečné úmysly. Provinili se totiž jen tím, že v průběhu loňských demonstrací pokojně vyjádřili své názory," uvedl Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.V současné době je v barmských věznicích podle Amnesty International drženo více než 2 100 politických vězňů. Je to nejvyšší číslo za poslední roky. Na rozsudek navíc čeká dalších 23 členů studentského hnutí z roku 1988.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.

19.10.2017

Polsko musí skončit s tvrdými zásahy proti pokojným protestům

Polská vláda praktikuje tvrdá opatření proti pokojným demonstrantům. Snaží se je odradit od dalších protestů.

17.10.2017

Novinky.cz: Africké státy vypínají internet