14 barmských disidentů dnes dostalo tvrdé tresty

Nejméně čtrnáct barmských disidentů, kteří se loni zúčastnili protivládních demonstrací, bylo odsouzeno k tvrdým trestům. Úřady každému z nich vyměřily 65 let vězení za to, že veřejně vyjádřili své názory. Soudní proces podle Amnesty International (AI) odhalil skutečný záměr barmské vojenské vlády, kterým je postih jakékoli opozice.

Rozsudky byly vyneseny především kvůli účasti disidentů na tzv. Šafránové revoluci. Ta byla zahájena v září loňského roku pokojnými demonstracemi občanů a mnichů, které přerostly v největší protivládní protesty od roku 1988. Proti demonstrantům zasáhly barmské ozbrojené složky. Výsledkem byly tisíce zatčených, stovky zraněných a nejméně 31 mrtvých."Odsouzením těchto disidentů barmská vláda ukázala své skutečné úmysly. Provinili se totiž jen tím, že v průběhu loňských demonstrací pokojně vyjádřili své názory," uvedl Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.V současné době je v barmských věznicích podle Amnesty International drženo více než 2 100 politických vězňů. Je to nejvyšší číslo za poslední roky. Na rozsudek navíc čeká dalších 23 členů studentského hnutí z roku 1988.

22.2.2018

Výroční zpráva: Státem podporovaná nenávist podnítila novou vlnu společenského aktivismu

Svět sklízí následky nenávistné rétoriky, kvůli které by se diskriminace minoritních skupin mohla stát normální, varuje Amnesty International. Výroční zpráva o stavu lidských práv ve světě zahrnuje 159 států a poskytuje nejobsažnější analýzu stavu lidských práv ve světě.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

19.2.2018

Maďarsko: Nový zákon představuje existenční hrozbu pro nevládní organizace

K protestu Amnesty proti likvidačnímu zákonu se připojily na dvě stovky evropských nevládek včetně 25 českých neziskových hráčů.

19.2.2018

Ali Feruz je volný!