14 barmských disidentů dnes dostalo tvrdé tresty

Nejméně čtrnáct barmských disidentů, kteří se loni zúčastnili protivládních demonstrací, bylo odsouzeno k tvrdým trestům. Úřady každému z nich vyměřily 65 let vězení za to, že veřejně vyjádřili své názory. Soudní proces podle Amnesty International (AI) odhalil skutečný záměr barmské vojenské vlády, kterým je postih jakékoli opozice.

Rozsudky byly vyneseny především kvůli účasti disidentů na tzv. Šafránové revoluci. Ta byla zahájena v září loňského roku pokojnými demonstracemi občanů a mnichů, které přerostly v největší protivládní protesty od roku 1988. Proti demonstrantům zasáhly barmské ozbrojené složky. Výsledkem byly tisíce zatčených, stovky zraněných a nejméně 31 mrtvých."Odsouzením těchto disidentů barmská vláda ukázala své skutečné úmysly. Provinili se totiž jen tím, že v průběhu loňských demonstrací pokojně vyjádřili své názory," uvedl Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.V současné době je v barmských věznicích podle Amnesty International drženo více než 2 100 politických vězňů. Je to nejvyšší číslo za poslední roky. Na rozsudek navíc čeká dalších 23 členů studentského hnutí z roku 1988.

2.1.2018

Tyden.cz o výzvě OSN Saúdské Arábii: Propusťte disidenty

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.