Zimbabwe: Politici bezvýsledně soupeří, lidé strádají

Zatímco tři hlavní politické strany v Zimbabwe stále vyjednávají o podobě nové vlády, občané země jsou dál vystaveni strádání a prohlubující se krizi. Dokládají to videozáznamy, které dnes zveřejnila Amnesty International (AI).

„Zimbabwe teď žije na ostří nože a jeho obyvatelé si už nemohou dovolit čekat na konec politických půtek,“ uvedl Simeon Mawanza, výzkumník AI pro Zimbabwe. Amnesty International dnes v Johannesburgu upozornila, že stále nebylo potrestáno politické násilí, které zemi zachvátilo po březnových volbách. K útokům na ty, kteří ve volbách dali hlas „špatné straně“, tehdy docházelo za podpory vlády.Místní lidé navíc upozorňují, že polici, kteří se dosud nebyli schopni dohodnout na vedení země, ignorují závažnou hrozbu, kterou je nedostatek potravin. I ta navíc souvisí s povolební situací v zemi. Většina obětí politického násilí pochází z venkovských oblastí. Kvůli zraněním, která utrpěly, ale nyní nemohou obdělávat půdu, na niž jsou jejich rodiny odkázané. Například šestaosmdesátiletá žena jménem Lyn živila z toho, co vypěstovala, svou rodinu. V červenci byla ale napadena, protože se nezúčastnila setkání Mugabeho strany ZANU-PF. Útočníci z řad tzv. válečných veteránů jí poranili páteř a zlomili ruku. Pracovníkům Amnesty International řekla: „Teď nemůžu dělat nic. Nemůžu pracovat na poli. Chci za svá zranění odškodnění a chci, aby ti, kteří je způsobili, byli potrestáni.“Amnesty International varuje, že desítky tisíc zimbabwských farmářů patrně zažijí další špatnou úrodu. Už nyní je přitom část zimbabwské populace odkázána na potravinovou pomoc.„Je-li nyní potravinová situace v Zimbabwe špatná, počkejme si na konec tohoto roku. Podle mého odhadu bude v tu dobu potřebovat potravinovou pomoc pravděpodobně polovina obyvatel,“ prohlásil Simeon Mawanza.Další informace:V období parlamentních a prezidentských voleb mezi 29. březnem a 27. červnem 2008 se situace v Zimbabwe prudce zhoršila. Amnesty International zdokumentovala nezákonné zabíjení, mučení a další útoky na politické aktivisty, kteří podpořili opozici vládní strany ZANU-PF. Zdroje ze Zimbabwe uvádějí, že v důsledku násilí došlo k více než 180 úmrtím, bylo hlášeno přes 9 000 případů mučení a fyzického násilí. K násilnostem docházelo za podpory vládních úřadů.Lidé, s nimiž Amnesty International hovořila, uvedli, že znají jména těch, kteří je napadli. Útočníci pocházejí z řad bezpečnostních složek státu či patří k tzv. válečným veteránům nebo jsou aktivními členy ZANU-PF. Přesto nebyl nikdo z pachatelů za své činy potrestán. Fakt, že se při útocích ani nesnažili skrývat svou identitu, navíc ukazuje jejich důvěru v to, že nikdy nebudou voláni k odpovědnosti.

26.7.2016

Eurozprávy o zatýkání aktivistů v Thajsku

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.