Zimbabwe: Politici bezvýsledně soupeří, lidé strádají

  Článek

Zastavte mučení Moje tělo moje práva publikován 31.10.2008

Zatímco tři hlavní politické strany v Zimbabwe stále vyjednávají o podobě nové vlády, občané země jsou dál vystaveni strádání a prohlubující se krizi. Dokládají to videozáznamy, které dnes zveřejnila Amnesty International (AI).

„Zimbabwe teď žije na ostří nože a jeho obyvatelé si už nemohou dovolit čekat na konec politických půtek,“ uvedl Simeon Mawanza, výzkumník AI pro Zimbabwe. Amnesty International dnes v Johannesburgu upozornila, že stále nebylo potrestáno politické násilí, které zemi zachvátilo po březnových volbách. K útokům na ty, kteří ve volbách dali hlas „špatné straně“, tehdy docházelo za podpory vlády.Místní lidé navíc upozorňují, že polici, kteří se dosud nebyli schopni dohodnout na vedení země, ignorují závažnou hrozbu, kterou je nedostatek potravin. I ta navíc souvisí s povolební situací v zemi. Většina obětí politického násilí pochází z venkovských oblastí. Kvůli zraněním, která utrpěly, ale nyní nemohou obdělávat půdu, na niž jsou jejich rodiny odkázané. Například šestaosmdesátiletá žena jménem Lyn živila z toho, co vypěstovala, svou rodinu. V červenci byla ale napadena, protože se nezúčastnila setkání Mugabeho strany ZANU-PF. Útočníci z řad tzv. válečných veteránů jí poranili páteř a zlomili ruku. Pracovníkům Amnesty International řekla: „Teď nemůžu dělat nic. Nemůžu pracovat na poli. Chci za svá zranění odškodnění a chci, aby ti, kteří je způsobili, byli potrestáni.“Amnesty International varuje, že desítky tisíc zimbabwských farmářů patrně zažijí další špatnou úrodu. Už nyní je přitom část zimbabwské populace odkázána na potravinovou pomoc.„Je-li nyní potravinová situace v Zimbabwe špatná, počkejme si na konec tohoto roku. Podle mého odhadu bude v tu dobu potřebovat potravinovou pomoc pravděpodobně polovina obyvatel,“ prohlásil Simeon Mawanza.Další informace:V období parlamentních a prezidentských voleb mezi 29. březnem a 27. červnem 2008 se situace v Zimbabwe prudce zhoršila. Amnesty International zdokumentovala nezákonné zabíjení, mučení a další útoky na politické aktivisty, kteří podpořili opozici vládní strany ZANU-PF. Zdroje ze Zimbabwe uvádějí, že v důsledku násilí došlo k více než 180 úmrtím, bylo hlášeno přes 9 000 případů mučení a fyzického násilí. K násilnostem docházelo za podpory vládních úřadů.Lidé, s nimiž Amnesty International hovořila, uvedli, že znají jména těch, kteří je napadli. Útočníci pocházejí z řad bezpečnostních složek státu či patří k tzv. válečným veteránům nebo jsou aktivními členy ZANU-PF. Přesto nebyl nikdo z pachatelů za své činy potrestán. Fakt, že se při útocích ani nesnažili skrývat svou identitu, navíc ukazuje jejich důvěru v to, že nikdy nebudou voláni k odpovědnosti.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...