Deset let od zatčení Pinocheta

Článek

Zastavte mučení publikován 17.10.2008

„Zatčení Augusta Pinocheta před deseti lety ukázalo, že ani hlavy států nemusejí díky aplikaci univerzální jurisdikce uniknout trestu za zločiny, které spáchaly. Univerzální jurisdikce dává možnost je za hranicemi stíhat a soudit za zločiny, které spáchaly ve vlastní zemi,“ řekla Irene Khan, generální tajemnice AI.

Amnesty International ale varuje, že na základě jejích poznatků chybí ještě mnoho k naplnění nadějí, které Pinochetovo zadržení vyvolalo. Tisíce dalších pachatelů vážného porušování lidských práv stále zůstávají na svobodě a v bezpečí kvůli neochotě řady zemí princip univerzální jurisdikce využívat.„Snaha pozůstalých po obětech Augusta Pinocheta, která vyvrcholila jeho zatčením, představuje precendent. Mezinárodní společenství je povinno z něj vycházet a pokračovat v zatýkání a souzení dalších lidí podezřelých ze zločinů proti mezinárodnímu právu,“ dodává Irene Khan.

Deset let od zatčení Pinocheta

Bývalý chilský prezident Augusto Pinochet byl zatčen 16. října 1998 v Londýně na základě žádosti španělských úřadů. Žádost byla vydána v souvislosti s obviněními, jenž se týkala zločinů proti lidskosti v období jeho nedemokratické vlády v letech 1973 a 1990. Během dvou dekád měl jeho režim na svědomí více než 1100 zmizelých, přes 2000 popravených bez soudního rozhodnutí a několik tisíc lidí vystavených mučení. Španělský soudce Baltasar Garzón zaslal žádost o Pinochetovo zatčení Spojenému království, kam bývalý prezident přicestoval kvůli lékařské péči. Jako doživotní senátor požíval Pinochet v Chile imunitu ve věcech zločinů spáchaných během období jeho vlády. Z tohoto důvodu se příbuzní obětí obrátili na španělské a jiné evropské soudy, jejichž právní řády umožňovaly stíhání obviněných podle universální jurisdikce. Na jejím základě je možné stíhat podezřelé z mezinárodních zločinů i mimo území státu, kde byly domnělé zločiny spáchány. Ačkoliv byl případ zastaven kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu a Pinochet se v roce 2000 vrátil do Chile, přesto se stal významným precedentem. Hlava cizího státu mohla být obžalována v jiném státě za zločiny podle mezinárodního práva a to bez nároku na jakoukoliv imunitu. Dnes rozeznává universální jurisdikci ve svém právním řádu velká většina států, ale bohužel pouze několik málo zemí ji v praxi používá, a to dokonce i v případech, kdy známí podezřelí pobývají přímo na jejich území.

Aktuální petice

Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu