Smlouvu o obchodu se zbraněmi podporuje už více než 2000 poslanců z celého světa

Už 2011 poslanců z celého světa se přidalo k deklaraci, která podporuje přijetí Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Je mezi nimi i 24 českých zákonodárců, jejichž podpisy AI ČR sbírala během netradiční zbraňové ochutnávky. Deklarace členů parlamentů bude 20. října předána předsedovi prvního výboru OSN, do jehož agendy spadá také odzbrojování.

Pro vznik Smlouvy o obchodu se zbraněmi hlasovalo v roce 2006 153 států OSN, vlády ve své podpoře ale nesmějí polevit, podpisy pod deklaraci poslanců jsou proto důležitým závazkem. Aby byla kontrola obchodu se zbraněmi skutečně odpovědná, je totiž třeba do textu smlouvy prosadit přísná pravidla, která například zaručí, že kvůli dodávkám zbraní nebude docházet k porušování lidských práv.

Chcete pomoci dostat obchod se zbraněmi pod kontrolu? Piště českému ministrovi zahraničních věcí na www.controlarms.org.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

27.3.2020

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.