Happeningy za zrušení trestu smrti

Článek

Trest smrti publikován 10.10.2008

Světový den proti trestu smrti připomenou 10. října desítky happeningů po celém světě. Dobrovolníci Amnesty International (AI) se sejdou i v Praze, Ostravě a Brně. Jejich apel bude tentokrát směřovat do Asie, jejíž státy by se měly přidat k dalším 137 zemím světa, které se trestu smrti již vzdaly.

„14 asijských států dosud vykonává trest smrti, dalších 27 od něj v praxi nebo zákonech ustoupilo. Vyzýváme proto zbývající, aby následovaly jejich příklad,“ říká Irene Khan, generální tajemnice AI.V Asii zemře na popravištích ročně více lidí než ve zbytku světa. Tento smutný primát má na svědomí především Čína, která má na svém kontě vůbec nejvíce poprav na světě. Řada dalších států Asie ale od trestu smrti ustupuje. „Právě je chceme podpořit, aby se definitivně připojily ke globálnímu trendu zastavení poprav. Apel proto bude směřovat do Indie, Jižní Koreje a Taiwanu, které popravy nevykonávají, nejvyšší trest však mají stále ve svém právním řádu,“ říkají pořadatelé happeningů.V Indii nebyl od roku 2004 nikdo popraven, rozsudky smrti jsou však vynášeny i nadále. Vloni jich bylo nejméně 100, často po procesech, v nichž obžalovaní neměli odpovídající právní zastoupení. Jižní Korea popravila posledních člověka v prosinci 1997, 58 lidí tam přesto stále čeká v cele smrti. Taiwan nevykonal propravu od prosince 2005, letos byli k nejvyššímu trestu odsouzeni dva lidé a přidali se k 30 dalším, kteří čekají v celách smrti. Amnesty International považuje trest smrti za nehumánní. Neprokázalo se navíc, že by měl větší preventivní dopad než například trest doživotního vězení. V řadě zemí jsou navíc rozsudky smrti vynášeny například za nenásilné zločiny, po nespravedlivých procesech nebo na základě doznání vynucených mučením. V roce 2007 přijalo proto Valné shromáždění OSN rezoluci o globálním moratoriu na trest smrti.

Happeningy za zrušení trestu smrti v ČR

PrahaKdy: 10.10. 18:00Kde: Staroměstské náměstí, místo popravy 27 českých pánůBrnoKdy: 10.10. 14:00Kde: Infostánek na ulici ČeskáOstravaKdy: 10.10. 14:00Kde: náměstí Dr. Edvarda Beneše

Aktuální petice

Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu