Konflikt na Kavkaze: bezpečnostní situace je nadále špatná

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 1.10.2008

V některých oblastech zasažených gruzínsko-ruským konfliktem nadále přetrvává špatná bezpečnostní situace. Ta spolu s množstvím nevybuchlé munice a rozsáhlými škodami na majetku komplikuje návrat desítek tisíc lidí zpět do jejich domovů. Na základě výzkumu v zasažených místech to konstatovala Amnesty International (AI).

Závěry organizace na ochranu lidských práv nasvědčují, že se všechny strany srpnového konfliktu mohly dopustit vážného porušování lidských práv a humanitárního práva. "Střelba, rabování a etnicky motivované útoky nadále sužují obyvatele Jižní Osetie a znesnadňují návrat etnických Gruzínců. Negativní dopad mají i nárazníkové zóny, které kontroluje Rusko," prohlásila Nicola Duckworthová, ředitelka AI pro Evropu a střední Asii.Rizika přináší také nevybuchlá munice, která se v oblasti nachází. Početná svědectví ukazují, že v průběhu konfliktu byly použity tříštivé bomby. Ty pro civilisty představují vážnou hrozbu i po skončení bojů. Gruzínské úřady připustily použití této munice u tunelu Roki, ruské úřady obdobné jednání popírají, ačkoli dostupné informace naznačují opak. Amnesty International proto vyzvala všechny strany konfliktu ke zveřejnění informací o typu použitých zbraní.Podle zpráv z postižených míst se všechny strany konfliktu mohly dopustit vážného porušování mezinárodního práva, když prováděly útoky způsobem, který znemožnil rozlišování mezi vojenskými cíli a civilními objekty."Lidé zodpovědní za vážné porušování lidských práv a humanitárního práva se musí za své činy zodpovídat. Vyžaduje to mezinárodní právo a navíc jde o nezbytný předpoklad pro trvalý mír a stabilitu regionu," upozornila Nicola Duckworthová.Další informaceV důsledku konfliktu byly zabity stovky civilistů, tisíce dalších utrpěly zranění. Došlo také k útokům na civilní majetek, rabování poškodilo zejména etnické Gruzínce. Násilnosti pokračují i po ukončení bojů.Amnesty International je znepokojena gruzínským útokem na město Cchinvali a přilehlé vesnice, který byl proveden v noci ze 7. na 8. srpna. Dostupné informace ukazují, že útok mohl být proveden způsobem, který znemožnil rozlišování mezi vojenskými cíli a civilními objekty. Většina škod byla způsobena raketomety Grad, které jsou pro útok na oblast obydlenou civilisty nevhodné, neboť nedokáží zajistit zásah cíle s potřebnou přesností.Obdobně organizace poukazuje na ruské vzdušné útoky vykonané ve dnech mezi 8. a 12. srpnem na město Gori a vesnice v Jižní Osetii, při nichž došlo k zabití a zranění civilistů. I zde dostupné informace ukazují, že útok mohl být proveden způsobem, který je v rozporu s mezinárodním humanitárním právem.Amnesty International zdokumentovala také rozsáhlé drancování jihoosetských vesnic obývaných Gruzínci. Těchto zločinů se dopouštěly zejména jihoosetské síly a polovojenské skupiny. Do násilností se zapojili i jednotlivci, z nichž někteří údajně přišli z Ruska.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...