Demokratická republika Kongo: Nábor dětských vojáků pokračuje

Článek

Demobilizační program Demokratické republiky Kongo (DRK) selhává a děti jsou stále nuceny bojovat. Na každé dva dětské vojáky, kteří jsou osvobozeni, připadá pět těch, které ozbrojené skupiny zajmou. Vyplývá to z nové zprávy Amnesty International (AI), která přináší očitá svědectví o utrpení konžských dětí.

„Ozbrojené skupiny podle Amnesty International do svých řad znovu získaly již možná polovinu dětí, které se předtím podařilo navrátit zpět k rodinám. Čím víc toho tyto děti umí, tím jsou pro ozbrojence cennější. A tahle zkušenost může být smrtící,“ uvedl Andrew Philip, výzkumník Amnesty International pro DRK.Kromě psychických útrap a tvrdého zacházení se dětští vojáci setkávají nezřídka i se sexuálním násilím. Děti, které jsou zadrženy při pokusu o útěk, čeká mučení nebo smrt. Trestu často musejí přihlížet ostatní děti, aby byly donuceny k poslušnosti. Bývalý dětský voják pracovníkům Amnesty International popsal, jak on i další děti museli sledovat ubití dvou chlapců. Trvalo 90 minut, než chlapci bití podlehli.Velkému utrpení nejsou v zemi vystaveny jen děti. Podle Amnesty International páchají ozbrojené skupiny i vládní síly sexuální násilí na ženách a dívkách. 16letá dívka například pracovníkům AI popsala své několik dnů trvající zajetí v armádním táboře Kivu. Během něj byla znásilňována dvěma mladými důstojníky a nikdo další jí nebyl ochoten pomoci.Další informace:V lednu 2008 ozbrojení povstalci, kteří působí v Severním Kivu, písemně stvrdili souhlas se zastavením zabíjení, znásilňování a mučení civilistů i náborem dětských vojáků. Od srpna 2008 však muselo v důsledku obnovených bojů své domovy opustit na 100 000 obyvatel provincie.

Aktuální petice

Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu