Zbraňová ochutnávka pro poslance: Svět vás sleduje

V úterý proběhne před budovou Poslanecké sněmovny netradiční ochutnávka. Hostesky Amnesty International budou poslancům a senátorům nabízet neobvykle pojatou produkci zbraňových koncernů.

Zároveň je upozorní, že svět sleduje, jak se právě oni postaví k problému nekontrolovaného obchodu se zbraněmi. V konfliktních oblastech totiž mohou zabíjet i zbraně z České republiky.

Amnesty International ČR akci pořádá v úterý 23. září od 16:30 do 17:00 na prostranství před Poslaneckou sněmovnou ve Sněmovní 4. Poslanci se tu budou moci připojit k celosvětové Deklaraci členů parlamentu, která podporuje přijetí mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Dosud ji podpořilo na 1 600 poslanců z celého světa, mezi nimi i 10 českých zákonodárců.

O podobě Smlouvy o obchodu se zbraněmi budou členové OSN jednat v průběhu října. Dokument má být prvním globálním nástrojem, který stanoví pravidla pro mezinárodní dodávky zbraní. "Veřejnost bude mít příležitost sledovat, jak se k problému postaví čeští politici," uvedla Magdaléna Lásková z české pobočky Amnesty International.

Česká republika patřila v roce 2006 mezi 153 států, které v OSN hlasovaly pro vznik smlouvy. Úsilí o přijetí efektivního nástroje pro kontrolu obchodu se zbraněmi ale nyní nesmí polevit. Ukazuje se navíc, že Česká republika nemůže mít vzhledem k odpovědnému obchodu se zbraněmi zcela čisté svědomí.

"Akce přichází několik dní poté, co Amnesty International ve své zprávě popsala důsledky nezodpovědného obchodu se zbraněmi. Výzkum poukázal i na rizikové dodávky z České republiky, které směřovaly třeba do Iráku, Guatemaly nebo Etiopie," prohlásila Magdaléna Lásková.

11.10.2017

ČTK: Zbraňová ústavní novela se v Senátu projednávat nebude

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."

19.12.2017

Polsko: Prezident musí vetovat legislativní pozměňovací návrhy, aby byla zabezpečena nezávislost soudnictví