Zbraňová ochutnávka pro poslance: Svět vás sleduje

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 23.9.2008

V úterý proběhne před budovou Poslanecké sněmovny netradiční ochutnávka. Hostesky Amnesty International budou poslancům a senátorům nabízet neobvykle pojatou produkci zbraňových koncernů.

Zároveň je upozorní, že svět sleduje, jak se právě oni postaví k problému nekontrolovaného obchodu se zbraněmi. V konfliktních oblastech totiž mohou zabíjet i zbraně z České republiky.

Amnesty International ČR akci pořádá v úterý 23. září od 16:30 do 17:00 na prostranství před Poslaneckou sněmovnou ve Sněmovní 4. Poslanci se tu budou moci připojit k celosvětové Deklaraci členů parlamentu, která podporuje přijetí mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Dosud ji podpořilo na 1 600 poslanců z celého světa, mezi nimi i 10 českých zákonodárců.

O podobě Smlouvy o obchodu se zbraněmi budou členové OSN jednat v průběhu října. Dokument má být prvním globálním nástrojem, který stanoví pravidla pro mezinárodní dodávky zbraní. "Veřejnost bude mít příležitost sledovat, jak se k problému postaví čeští politici," uvedla Magdaléna Lásková z české pobočky Amnesty International.

Česká republika patřila v roce 2006 mezi 153 států, které v OSN hlasovaly pro vznik smlouvy. Úsilí o přijetí efektivního nástroje pro kontrolu obchodu se zbraněmi ale nyní nesmí polevit. Ukazuje se navíc, že Česká republika nemůže mít vzhledem k odpovědnému obchodu se zbraněmi zcela čisté svědomí.

"Akce přichází několik dní poté, co Amnesty International ve své zprávě popsala důsledky nezodpovědného obchodu se zbraněmi. Výzkum poukázal i na rizikové dodávky z České republiky, které směřovaly třeba do Iráku, Guatemaly nebo Etiopie," prohlásila Magdaléna Lásková.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1134 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...