AI vyzvala premiéra, aby v Pekingu hovořil o lidských právech

Česká pobočka Amnesty International prostřednictvím otevřeného dopisu vyzvala premiéra Mirka Topolánka, aby na olympijských hrách v Pekingu čínským představitelům připomenul osudy obětí bezpráví. Organizace mu také předala text petice požadující svobodu slova v Číně, kterou podpořilo více než 9 000 lidí.

"S potěšením jsme zaznamenali výroky premiéra, kterými odsoudil březnový zásah čínských úřadů v Tibetu. Aby však jeho slova skutečně pomohla, musí zaznít i v Číně," uvedla ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.Podle Amnesty International bude olympijská Čína kromě sportovních výkonů svědkem nespravedlivého věznění, zatýkání nepohodlných osob a cenzury."Je zodpovědností politických představitelů, kteří budou olympijskému klání přihlížet, aby na problémy otevřeně upozorňovali. Jinak hrozí, že olympijská myšlenka bude poškozena bezprávím," vysvětlila Dáša van der Horst.Obyvatelé České republiky vyjadřovali v měsících před olympiádou solidaritu s těmi, kteří jsou v Číně vystaveni represi. Prostřednictvím projektu www.fandimesvobode.cz se na virtuální olympijský stadion posadily tisíce fanoušků svobody a lidských práv v nejlidnatější zemi světa. Lidé také podepsali 11 100 dopisů na podporu vězněných čínských novinářů, které jsou zasílány tamním úřadům.Pokračující popírání práv obyčejných Číňanů, jehož jsme i dnes svědky, je v rozporu se sliby čínských představitelů, že pořadatelství olympiády přispěje k pokroku v oblasti lidských práv. V tomto duchu hovoří také principy Olympijské charty, která staví na lidské důstojnosti a respektu k univerzálním etickým principům. Poznámka: Dopis byl premiéru doručen dne 24. července 2008.

19.11.2019

Ministr zahraničí Tomáš Petříček k současné situaci v Hongkongu

"Šokující násilí v Hongkongu nic nevyřeší! Je nutné chránit základní svobody, včetně svobody shromažďování, ale také zajistit dodržování práva. Násilí by nemělo projít beztrestně ani policistům či vojákům, ani demonstrujícím. S protestujícími je třeba mluvit a přitom respektovat hongkongskou ústavu včetně autonomie - to by měli vědět i v Pekingu."

5.8.2019

iROZHLAS: Na zatýkání demonstrantů v Moskvě reaguje i česká diplomacie. Vyzvala k respektování práv a svobod

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.

12.2.2019

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu a správě webových stránek www.lidskaprava.cz