AI vyzvala premiéra, aby v Pekingu hovořil o lidských právech

Česká pobočka Amnesty International prostřednictvím otevřeného dopisu vyzvala premiéra Mirka Topolánka, aby na olympijských hrách v Pekingu čínským představitelům připomenul osudy obětí bezpráví. Organizace mu také předala text petice požadující svobodu slova v Číně, kterou podpořilo více než 9 000 lidí.

"S potěšením jsme zaznamenali výroky premiéra, kterými odsoudil březnový zásah čínských úřadů v Tibetu. Aby však jeho slova skutečně pomohla, musí zaznít i v Číně," uvedla ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.Podle Amnesty International bude olympijská Čína kromě sportovních výkonů svědkem nespravedlivého věznění, zatýkání nepohodlných osob a cenzury."Je zodpovědností politických představitelů, kteří budou olympijskému klání přihlížet, aby na problémy otevřeně upozorňovali. Jinak hrozí, že olympijská myšlenka bude poškozena bezprávím," vysvětlila Dáša van der Horst.Obyvatelé České republiky vyjadřovali v měsících před olympiádou solidaritu s těmi, kteří jsou v Číně vystaveni represi. Prostřednictvím projektu www.fandimesvobode.cz se na virtuální olympijský stadion posadily tisíce fanoušků svobody a lidských práv v nejlidnatější zemi světa. Lidé také podepsali 11 100 dopisů na podporu vězněných čínských novinářů, které jsou zasílány tamním úřadům.Pokračující popírání práv obyčejných Číňanů, jehož jsme i dnes svědky, je v rozporu se sliby čínských představitelů, že pořadatelství olympiády přispěje k pokroku v oblasti lidských práv. V tomto duchu hovoří také principy Olympijské charty, která staví na lidské důstojnosti a respektu k univerzálním etickým principům. Poznámka: Dopis byl premiéru doručen dne 24. července 2008.

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

10.9.2018

Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

14.5.2018

Malajsie: Výsledek voleb poskytuje nebývalou příležitost pro lidská práva

První změna ve vládě v Malajsii za téměř 60 let představuje historickou příležitost ke skoncování s porušováním lidských práv.

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.