Libérie opět zavedla trest smrti

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 7.8.2008

V rozporu se svými mezinárodními závazky podepsala liberijská vláda 23. července tohoto roku zákon znovuzavádějící trest smrti. Nově tak může být nejvyšší trest udělen osobám odsouzeným za trestné činy ozbrojené loupeže, terorismu nebo únosu v případě, že tyto činy přivodí smrt.

Liberijské právo již možnost udělení nejvyššího trestu obsahovalo, i když v zemi nebyla od roku 2000 vykonána žádná poprava. Libérie v roce 2005 přistoupila k druhému Opčnímu protokolu k Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, čímž se sama zavázala ke zrušení trestu smrti.

Od té doby však Libérie ve své legislativě nepodnikla nezbytné kroky pro zrušení trestu smrti a zmíněným zákonem přímo porušuje své mezinárodní závazky.

Amnesty International považuje trest smrti za krutý, nehumánní a ponižující akt. Jeho vykonáním je porušováno základní právo - právo na život. Proto podepsání zákona odsoudila a vyzvala Libérii k jeho zrušení. Liberijská vláda by současně měla provést přehodnocení současných zákonů s ohledem na zrušení absolutního trestu pro všechny trestné činy.

Znovuzavedení trestu smrti v Libérii jde proti trendu, který směřuje ke zrušení trestu smrti nejen v Africe, ale po celém světě. Na africkém kontinentu se z velké části nepopravuje, z 53 zemí byly v roce 2007 popravy vykonány v sedmi zemích. Podle informací Amnesty International je ve 14 afrických zemích trest smrti zakázán, v dalších 21 zemích se trest smrti nevykonává, i když zákaz není součástí tamního práva.

Amnesty International ČR požádala ministra zahraničích věcí Karla Schwarzenberga, aby česká vláda jednání Libérie odsoudila a vyzvala ji ke zrušení těch opatření zákona, která umožňují uložení trestu smrti, a také k okamžité reformě současného liberijského práva za účelem zajištění zrušení trestu smrti.

Také Evropská unie vyjádřila nad tímto krokem znepokojení a vyzvala liberijskou vládu a parlament, aby dodržela své závazky a mezinárodní standardy a trest smrti zrušila jak v legislativě, tak v praxi.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...