Analýza: České vrtulníky by mohly chránit životy v Dárfúru

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 31.7.2008

Právě před rokem schválila Rada bezpečnosti rezoluci, která umožnila rozmístění mírových sil mise OSN a Africké unie v Dárfúru (UNAMID). Tam mají poskytovat ochranu civilistům. Nedostatečně vybavené a málo početné sbory naléhavě postrádají zejména vrtulníky k rychlé přepravě jednotek. Podle zprávy koalice zahraničních nevládních organizací patří Česká republika mezi šest zemí, které mají nejlepší podmínky poskytnout vrtulníky pro potřeby mise.

Konflikt v Dárfúru si vyžádal již více než 200 000 životů a utrpení civilistů stále pokračuje. Mezinárodní společenství přesto nedokázalo poskytnout "modrým přilbám" základní vybavení, které je nezbytné k naplnění jejich mandátu.Zpráva koalice zahraničních nevládních organizací na základě výzkumu kapacit a využití vrtulníků jednotlivých zemí vůbec poprvé stanoví, které státy mají dostatečné zdroje misi podpořit. Odhady zprávy shledávají, že mezi šest zemí s nejlepšími podmínkami patří Česká republika, Indie, Itálie, Rumunsko, Španělsko a Ukrajina. Amnesty International není autorem zprávy, domnívá se však, že by česká vláda měla její zjištění brát vážně.Podle zprávy Česká republika disponuje rozsáhlou výzbrojí transportních a víceúčelových vrtulníků Mi-8 a Mi-17/Mi-171Š. Některé vrtulníky jsou zapojeny do plnění mezinárodních závazků země, některé slouží k zajištění národní bezpečnosti, česká vláda by však přesto mohla podle odhadů zprávy poskytnout významný počet strojů pro potřebu mírové operace OSN."Vrtulníky jsou v Dárfúru potřeba okamžitě, než dojde k dalším ztrátám na životech," upozornila Magdaléna Lásková, koordinátorka pro mezinárodní otázky AI ČR.Amnesty International uznává, že se jedná o složitou politickou i logistickou otázku. Závazky vůči OSN navíc v tomto případě soutěží s NATO -- česká vláda rozmisťuje vrtulníky v rámci podpory mise ISAF pod velením NATO v Afghánistánu. V tuto chvíli Česká republika realizuje dodávky dvanácti nadbytečných strojů."Jsme si vědomi, že Česká republika věnuje své kapacity v rámci mise NATO v Afghánistánu. Vrtulníky, na které podle zprávy může padat prach v hangárech, by však mohly pomáhat zachraňovat životy. Žádáme tedy vládu, aby využila svých možností a podpořila mírovou operaci v jedné z nejkrizovějších zón světa," uvedla Magdaléna Lásková. Poznámka:Amnesty International není autorem zprávy a nenese odpovědnost za její obsah, ani jiným způsobem nezodpovídá za informace v ní uvedené. AI se však domnívá, že vláda ČR musí zjištěním analýzy věnovat dostatečnou pozornost.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...