Čína slib nedodržela – olympiáda může být svědkem bezpráví

  Článek

Trest smrti publikován 29.7.2008

Čínské úřady nedodržely svůj slib, že do olympijských her zlepší stav lidských práv v zemi. Olympijský Peking tak bude kromě skvělých sportovních výkonů svědkem nespravedlivého věznění, zatýkání nepohodlných osob, cenzury a dalšího porušování lidských práv. Deset dní před začátkem her to v nové zprávě, která monitoruje stav lidských práv v zemi, sdělila Amnesty International (AI).

„Splnění slibů, které čínské úřady učinily, zůstává v nedohlednu. Namísto toho pokračuje perzekuce lidí, kteří se domáhají lidských práv,“ upozornila Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Například aktivista Chu-ťia je ve vězení za „podněcování k podvratné činnosti“ jen proto, že psal o lidských právech a poskytoval rozhovory zahraničním médiím. Trpí navíc onemocněním jater, ale úřady jeho rodině brání poskytovat mu léky. Podobných případů je v Číně celá řada a jejich situace se s blížící olympiádou rozhodně nelepší.

Amnesty International vyhodnotila kroky čínských úřadů ve čtyřech oblastech, které jsou přímo spojeny s hodnotami olympijského hnutí – pronásledování obránců lidských práv, zbavení svobody bez rozhodnutí soudu, cenzura a trest smrti. Podle závěru šetření došlo v době před olympiádou ve většině z nich ke zhoršení. V rámci příprav her čínské úřady uvěznily, uvrhly do domácího vězení či jinak postihly ty, které považují za ohrožení obrazu „stability“ a „harmonie“, který chtějí předvést světu.

„Pokud má olympiáda zanechat pozitivní odkaz, musí Čína propustit všechny uvězněné aktivisty a disidenty, umožnit svobodnou práci zahraničním i místním novinářům a podniknout další reformy v oblasti trestu smrti,“ prohlásila Dáša van der Horst.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge nedávno řekl, že „tichá diplomacie“ výboru vedla k několika reformám v oblasti lidských práv, včetně nových pravidel pro práci zahraničních médií. Dáša van der Horst k vyjádření výboru uvedla: „Vítáme, že olympijský výbor uznává svou roli v oblasti lidských práv. Překvapuje nás však jistota, s jakou tvrdí, že média budou moci informovat svobodně a internet nebude cenzurován. Současná situace je jiná.“

Političtí představitelé, kteří budou olympijskému klání přihlížet, nesou zodpovědnost za to, aby osudy vězňů svědomí nebyly zapomenuty. Jejich mlčení o bezpráví by bylo signálem pro další státy, že olympiádu je možné hostit v atmosféře represí a perzekuce. Zejména po událostech v Tibetu zaznívala z jejich úst na adresu Číny silná slova, aby však byla skutečně účinná, je třeba, aby zazněla i na jejím území.


Další informace:



Kromě sportovních výkonů bude olympijská Čína dějištěm nespravedlivého věznění, cenzury, zatýkání nepohodlných osob a dalšího porušování lidských práv.

Mnoho obránců lidských práv zůstává ve vězení nebo je omezeno v tzv. domácím vězení, činnost dalších police monitoruje, aby zajistila, že žádným způsobem nenaruší průběh her.

Úřady také rozšířily použití zbavování svobody bez rozhodnutí soudu prostřednictvím tzv. „převýchovy prací“ a „nucené protidrogové léčby“, aby „vyčistily“ Peking před začátkem her a zajistily, že aktivisté zůstanou mimo dohled návštěvníků olympiády.

Nová pravidla pro práci novinářů, která měla přinést větší svobodu zahraničních médií, nebyla plně zavedena. Klub zahraničních zpravodajů v Číně uvádí 260 případů zásahů do činnosti novinářů, které jeho členové zaznamenali od 1. ledna 2007. Tato pravidla se navíc nevztahují na čínské novináře, jimž je nadále bráněno ve zveřejňování článků, které úřady považují za politicky citlivé či kritické vůči vládě.

Podpořte svobodu slova v Číně - přidejte se k petici na www.fandimesvobode.cz.

Poznámka: Tato zpráva nezahrnuje veškeré problémy z oblasti lidských práv, na které Amnesty International v Číně poukazuje. Témata zprávy úzce souvisejí s ideály olympijských her.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...